L'artista gironí Adrià Puntí es va erigir ahir en protagonista de la gala dels Premis de la Música Catalana, celebrats al Teatre Municipal de Girona, després que el seu últim àlbum, La clau de girar el taller, hagi estat escollit per la crítica com el millor de l'any passat. Adrià Puntí va sortir a l'escenari per oferir l'actuació sorpresa de la nit -va cantar Esbrina i El Boig del Telèfon Roig- i per rebre el guardó quan la gala dels Premis Enderrock ja fumejava des de feia estona.

Primer van ser les actuacions a l'aire lliure a la plaça del Vi de Xarim Aresté, Trau i Aspencat, i la desfilada dels protagonistes amb tot de glamur caminant per la catifa vermella que unia el Pont de Pedra amb la boca del Teatre Municipal.

El tret inaugural de la gala el va donar, ja dins el teatre, Sopa de Cabra, que va interpretar en directe Sense treva, un dels temes del nou àlbum.

Xuriguera i Faixedas, incombustibles presentadors d'aquesta cita anual de la música catalana, van donar la benvinguda amb un gag humorístic, amb ukelele i trompeta inclosos.

Lluís Gendrau, director editorial del grup Enderrock, va aprofitar l'ocasió per repassar l'actualitat del sector i va donar pas al reconeixement de la trajectòria d'Els Pets, «el grup de pop en català més important de totes les èpoques». Lluís Gavaldà, Joan Reig i Falín Cáceres van rebre el guardó però no van actuar en directe. Per ells ho va fer el grup Pantaleó per versionar La vida és bonica.

La tercera actuació de la nit va anar a càrrec d'Animal, la banda de mestissatge, per donar pas a un nou bloc de lliurament de premis, els de la crítica als millors discos de jazz, clàssica, disc revelació i altres gèneres, tal com ja ha anat informant Diari de Girona, que va retransmetre en directe la gala al web www.diaridegirona.cat.

Els artistes van anar desfilant amb rapidesa per l'escenari per rebre els premis i, entre bloc i bloc, s'intercalaven actuacions en directe, com la del grup Obeses, amb El monstre de l'armari.

Els Premis Enderrock van tenir un moment de record per al músic Joan Trayter, fundador dels estudis Music Lan d'Avinyonet de Puigventós, tràgicament desaparegut l'any 2002, i van lliurar el premi Joan Trayter a Tomàs Robisco, responsable dels estudis La Bucbonera.

Encara hi va haver les actuacions dels valencians Aspencat -Música naix de la ràbia- i Blaumut -Previsions d'acostament-, entre els lliuraments de premis de votació popular, que van reconèixer la feina de bandes tan populars com Els Catarres, Txarango o Els Amics de les Arts.

La festa va finalitzar amb Xuriguera i Faixedas demanant a tots els premiats de pujar a l'escenari per prendre part en la foto de família, que va tancar la nit.