Retornen al Museu d'Art quatre figures del Calvari del mestre Bartomeu

Les escultures, de pedra policromada i del segle XIII, han estat restaurades pel Departament de Cultura

04.03.2016 | 07:07
Figura del segon lladre després i abans de ser restaurat.

Quatre de les escultures que formen part del Calvari atribuït al mestre Bartomeu retornen al Museu d'Art de Girona després d'haver estat restaurades pel Centre de Restauració de Béns Mobles (CRBMC) del Departament de Cultura. El conjunt del Calvari l'integren cinc escultures, que representen Crist, dos lladres, Sant Joan i la Verge. Les escultures procedeixen del cementiri de la Catedral de Girona, però actualment formen part del Museu d'Art de Girona. Datades al segle XIII, la seva autoria és font de debat, si bé majoritàriament s'atribueix al mestre Bartomeu o al seu taller.
Les figures intervingudes i que ara es retornen al Museu d'Art de Girona són els dos lladres, Sant Joan i la Verge, ja que el Crist s'havia restaurat amb anterioritat, ?l'any 2014, també al CRBMC. Es tracta d'unes talles de pedra nummulítica, policromades i daurades, d'una gran qualitat, i amb elements estilístics propis tant del romànic com del gòtic.
Les quatre escultures també s'havien restaurat amb anterioritat, amb uns criteris, materials i metodologies que actualment estan en desús. Aquest intervenció havia comportat l'agreujament de certes alteracions que comprometien l'estabilitat de les talles, com la presència de morters de reparació i reintegració inadequats, que havien originat eflorescències salines i creat fissures i esquerdes sobre el suport. D'altra banda, dues de les talles comptaven amb perns metàl·lics de subjecció que s'estaven rovellant, i que causaven l'esclat del suport en alguns punts, així com problemes d'estabilitat estructural. A més, la presència d'algun tipus de vernís no identificat en les anàlisis, que s'havia aplicat per sobre de la brutícia acumulada, donava un to enfosquit i brut a tot el conjunt, emmascarava la brillantor de la dauradura i dificultava la neteja de les superfícies policromades.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema