La vaga d'estudiants convocada pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) en contra del decret anomenat del 3+2 va aturar ahir les classes a les facultats de Lletres, Educació i Dret de la UdG. A Lletres hi va haver classe només a primera hora. Hi va haver estudiants que van fer nit a Dret i a Educació.

Al migdia, prop de 500 estudiants universitaris i també d'instituts es van manifestar per Girona en contra del decret per reduir a tres anys els graus i fer màsters de dos anys.

Els estudiants van tallar el trànsit a l'avinguda Jaume I i van cridar proclames en favor de la universitat pública i en contra del capitalisme, en una protesta de caire pacífic, durant la qual es van enganxar cartells a la seu de la Generalitat i la subdelegació del Govern espanyol, i també es van llençar ous contra el Santander, entitat bancària que, segons els manifestants, té el 84% del deute de la UdG.

L'anomenat decret del 3+2 està cridat a canviar el sistema universitari escurçant els graus de quatre a tres anys i, en canvi, fent que els màsters durin dos anys.

Els estudiants lamenten que això farà que els graus siguin massa genèrics i que, gairebé per força, calgui fer un màster per completar la formació.

«Estem aguantant des de fa tres anys pujades de taxes i ara el 3+2 és un nou atac a les classes populars, sortim al carrer per reivindicar la gratuïtat i la qualitat de l'educació», va manifestar un dels portaveus del sindicat, Santi Lorenzo.

Els estudiants ja van organitzar al desembre un referèndum sobre el model 3+2, i el 90% de la comunitat universitària es va pronunciar en contra d'aquesta nova fórmula.

Manifestació a Barcelona

D'altra banda, els estudiants van irrompre també als carrers del centre de Barcelona per manifestar-se davant la Secretaria d'Universitats abans d'arribar a la plaça de Sant Jaume, on es va llegir el manifest de la convocatòria i van pintar la consigna «No al 3+2» al terra. Segons la guàrdia urbana hi havia més de 3.000 persones