Testimonis de monges i capellans catalans que, al marge de la jerarquia eclesiàstica, van lluitar contra el franquisme conformen el documental Santuaris del Franquisme, que s'ha presentat aquesta setmana a la seu del Memorial Democràtic de Catalunya.

El director del Memorial Democràtic, Jordi Palou-Loverdos, i el director general d'Assumptes Religiosos, Enric Vendrell, van destacar la importància del documental, dirigit per Llúcia Oliva i realitzat per Miguel Mellado.

L'obra recupera per a la història una sèrie de testimonis de monges i capellans catalans que van participar en la lluita contra la dictadura de Franco, acollint en parròquies, convents i monestirs, artistes i intel·lectuals, lluitadors sindicalistes i militants de partits llavors prohibits, que actuaven clandestinament per recuperar les llibertats i drets arrabassats.

Alguns d'aquests protagonistes es van organitzar políticament i van aprofitar alguns privilegis que tenia l'església catòlica per fer front i reivindicar la llibertat, la democràcia i els drets nacionals de Catalunya.

El documental mostra les repercussions històriques d'aquells fets coincidint amb la commemoració del 50è aniversari de la Caputxinada, de la manifestació de capellans el 1966 i del final del Concili Vaticà II.

Aquest documental és un projecte de la Fundació Periodisme Plural que va obtenir suport de la Direcció General d'Assumptes Religiosos en la convocatòria d'ajudes del 2014.