Una injecció cada dos mesos serà el futur tractament de la sida

Els experts es troben aquest cap de setmana a Castelldefels per posar en comú els últims avenços

07.03.2016 | 07:09

Una injecció intramuscular composta per una combinació de dos fàrmacs es convertirà els anys vinents en el futur tractament de la sida, que només haurà d'administrar-se una vegada cada dos mesos, permetent així als pacients deixar de prendre medicaments diàriament. El Cap de Malalties Infeccioses i Sida de l'Hospital Clínic, Josep María Gatell, va explicar ahir en roda de premsa que «l'adherència al tractament és un dels principals problemes de la malaltia», ja que alguns pacients no segueixen correctament les pautes mèdiques, mentre que «la injecció permetrà als pacients complir el tractament, millorant a més la seva qualitat de vida».
Gatell, que va presentar el XXII Simposi Internacional sobre VIH que se celebra aquest cap de setmana a Castelldefels (Baix Llobregat), va apuntar que «aquest tractament encara no està comercialitzat, sinó que es troba en fase 3 d'estudi», però va afirmar que «si tot va bé, a mitjan 2018 ja podria sortir al mercat».
Els fàrmacs que componen la injecció, segons va explicar el doctor de la Unitat de VIH de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, Esteban Ribera, «eren medicaments que ja existien però que han estat reformulats amb nanotecnologia, per això tenen un alliberament més prolongat» i permetrien abandonar la necessitat de prendre'ls cada dia.
Gatell i Ribera també van voler destacar la importància de la detecció precoç de la malaltia, així com de començar el tractament immediatament després del diagnòstic, ja que això ajuda a lluitar millor contra la malaltia. «Fins fa pocs anys, les recomanacions deien que no feia falta començar el tractament mentre el pacient es trobés bé», va recordar Gatell, però «ara ja disposem d'estudis que abonen que com més aviat es comenci el tractament, millor serà la seva evolució».

Un benefici per a tothom
En tractar-se d'una malaltia contagiosa, és fonamental «identificar les persones que estan infectades i no ho saben i començar a tractar-les com més aviat millor» ja que, tal com va apuntar Gatell, això «no només suposa un benefici per als mateixos afectats, sinó també per a la Salut Pública», perquè d'aquesta manera es redueix el risc de transmissió del virus de forma inconscient.
També Ribera va explicar que «globalment, l'esperança vida dels pacients amb VIH és una mica inferior, però si es comença aviat el tractament, aquesta és pràcticament igual» que la d'una persona no infectada.
A Espanya, s'estima que unes 150.000 persones estan malaltes de sida, de les quals un terç no sap que té el virus, mentre que la xifra de diagnosticats a l'any s'ha mantingut els últims anys entre 3.000 i 4.000 casos, una quantitat que se situa en 600 a Catalunya, un indicador del «poc èxit en la prevenció de noves infeccions». Per això, els especialistes van subratllar la necessitat de millorar l'educació sanitària de la població, que ha d'advertir el seu metge en cas d'haver dut a terme alguna activitat de risc, però també la del personal sanitari, que ha de recomanar fer el test del VIH a les persones que tinguin possibles símptomes de la malaltia, que el propi pacient podria considerar irrellevants.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema