L'astronauta Scott Kelly, el nord-americà que més temps ha passat en una missió a l'Estació Espacial Internacional (EEI), va créixer 5 centímetres en menys d'un any, segons van informar ahir diversos mitjans locals. L'espina dorsal de Kelly, que va tornar dimecres passat a la Terra, després de completar amb èxit la missió espacial, es va allargar per la falta de gravetat.

A la Terra, la força gravitatòria comprimeix els ossos però, a l'espai exterior, la seva absència permet l'expansió dels discos de la columna vertebral, segons relata la cadena CNBC. No obstant això, al cap d'unes hores de tornar a la Terra, Kelly va recuperar la seva talla original i va tornar a ser exactament igual d'alt que el seu germà bessó Mark, astronauta retirat, segons va confirmar la CNN amb els germans.

L'astronauta va estar a l'espai durant 340 dies amb l'objectiu d'estudiar els canvis fisiològics que el cos humà experimenta en l'espai. Les investigacions s'han d'aplicar en futures missions d'exploració de l'Univers, especialment en possibles expedicions a Mart, van assenyalar aquesta setmana en roda de premsa el director de la NASA, Charles Brodin, i el director de l'Oficina de Ciència i Tecnologia de la Casa Blanca, John Holdren.

Kelly, de 52 anys, participa al costat del seu germà bessó en deu investigacions sobre psicologia humana, salut, microbiologia i estudi molecular en què es comparen les seves dades, un a l'espai i un altre a la Terra. Scott Kelly ostenta un doble rècord: és l'astronauta del seu país que més temps consecutiu (340 dies) i més temps total (520 dies) ha estat a l'espai. «Podria quedar-me cent dies més o un any», va confessar a la seva arribada.