"Estem satisfets i contents". Així ho ha assegurat el director del 15è Black Music Festival, Pau Marquès. De l´1 al 20 de març, Girona i Salt ballen al ritme d´aquest festival de música negra que enguany porta un cartell complet amb una trentena de concerts variats i diverses activitats complementàries per als amants de la música, la fotografia o els més menuts. "De moment estem molt satisfets tant pel que fa a nivell de resposta del públic com la resposta artística", ha assenyalat Marquès. Enguany, el festival s´ha estès per 15 espais de set localitats com Cervià de Ter, Perpinyà, Barcelona o La Bisbal d´Empordà. Una línia que volen mantenir i potenciar de cara a les pròximes edicions com també volen anar obrint al festival a estils i gèneres vinculats o que s´hagin vist influenciats pel món de la música negre com pot ser la rumba, el hip hop o els ritmes llatins. "Mantenint la música negre com a eix central però ampliant-ho per poder atreure més públic", ha explicat el director.

Enguany, el festival continua tenint Salt i Girona com "les capitals de la música negra" però han decidit estendre´s pel territori més immediat programant espectacles a Fornells de la Selva, Cervià de Ter, la Bisbal d´Empordà, Perpinyà o, fins i tot, Barcelona. "Un eix mediterrani" que de cara a propers anys volen ampliar i així arribar a més localitzacions. Això sí, sense deixar de ser un festival gironí i saltenc.

El festival va arrencar el passat dimarts 1 de març amb una "presentació especial" - en paraules del nou director del festival, Pau Marquès- a la sala barcelonina Luz de Gas: un tribut a Michael Jackson del grup de jazz fusió Patax. No obstant això, la inauguració oficial es va fer el divendres 4 de març a La Mirona, amb la cantant nord-americana Akua Naru.

De cara als propers anys, Marquès ja ha avançat la "línia argumental" que volen seguir: "La música negra ha influït en molts altres gèneres i per això volem obrir el festival estilísticament a altres músiques com rumba, hip hop, reggae o ritmes llatins". D´aquesta manera també esperen poder atreure nous públics.

De moment, el director ha explicat que estan "molt satisfets" per la resposta que han rebut del públic com també la resposta artística, sobretot amb l´inici del festival a Barcelona on el públic va quedar "sorprès" davant la mescla de flamenc, rumba i jazz. "Estem contents perquè veiem que les propostes artístiques estan funcionant", ha explicat el director.

També estan esperançats davant el bon ritme de venda d´entrades, similar a altres anys. "Llevat de quatre o cinc artistes que ho omplen tot, els altres han de treballar-s´ho molt i, ara per ara, veiem que es va omplint", ha comentat. Aquest diumenge encara quedaven entrades lliures per veure un dels caps de cartell d´aquesta edició The Stanley Clarke Band o el concert tribut a Amy Winehouse que comptarà amb el corista principal de la difunta cantant. "Creiem que ens podrem acostar al ple complet", ha assenyalat Marquès. Aquest dissabte, es va estrenar el musical ´On Blue´ - creat per l´Escola de Música Moderna de Girona i el Nou Espiral- al Teatre Municipal de Girona i que va penjar el cartell d´entrades exhaurides.

La gran majoria dels assistents als espectacles són veïns de les comarques gironines o de l´àrea metropolitana de Barcelona tot i que també han notat un increment del nombre de visitants del sud de França.

A grans trets, el festival combina artistes internacionals amb onze grups o solistes catalans i espanyols i deu més d'àmbit gironí, entre els quals hi ha grups que han crescut amb el Black Music Festival com ara The Gruixut's, JN Band, BigBlack Rhino, DeDards i The Stereotips. D´altra banda, tal i com ha detallat Marquès, també s´intenta visualitzar "valors emergents", produccions pròpies i propostes externes, aquest any de la mà de l'Archipel de Perpinyà, el Sunset Jazz Club o Els Jardins de la Mercè.

Enguany, la 15a edició d´aquest festival disposa d´un pressupost de 160.000 euros, similar a la de l´any passat. A part dels concerts, el festival també ha programat activitats paral·leles com un curs per aprendre a fer fotografies que ja ha engrescat una desena de persones, exposicions d´instantànies, les Sessions LP; un cicle d´audicions comentades d´àlbums clàssics del rock i la música popular o un taller perquè els més menuts puguin provar com sonen diversos instruments. "La nostra idea és mantenir tot això perquè no només siguin concerts", ha comentat Marquès.

Un pícnic musical a l´aire lliure, al parc de Casernes que comptarà amb els concerts de A Contra Blues (guardonada com la millor banda europea de blues del 2014), Roger Canals o la Black Music Big Band - un grup dirigit per Adrià Bauzó que s´ha creat per a l´ocasió i que debutarà aquest dia- posarà el punt i final a la 15a edició d´aquest festival musical. Marquès ja ha avançat que volen que la banda pugui acompanyar algun artista destacat de cara a la pròxima edició del Black Music Festival. "Quan acabem aquesta edició farem una valoració per veure com ha anat i què es pot millorar. No es tracta de canviar, ens agrada l´estil que tenim i el festival d´hivern que som, però cal anar-se dinamitzant", ha conclòs Marquès.