Flamingo Tours, Los Locos del Oeste, The Excitements, Alice and The Wonders i Nora Norman són algunes de les bandes amb aire vintage lligades a Barcelona que publiquen nou àlbum aquests dies, en una allau discogràfica que respon a un ressorgiment d´aquest tipus de música, segons fonts del sector. La moda vintage ha arribat a la música i «cada vegada hi ha més resposta del públic» a l´oferta de grups que «porten molt temps al peu del canó, però que fins ara no tenien tanta repercussió», segons diu Turista Bang Bang, dj i organitzador dels concerts de l´A Wamba Buluba Rock n´Roll Club.

Una opinió que comparteix amb Myriam Swanson, cantant que havia col·laborat amb Mambo Jambo i que, després de triomfar en les sessions del Taboo Burlesque Nights de la sala Apolo de Barcelona, ??ara lidera la seva pròpia banda: Flamingo Tours. «El rhythm n´blues i els seus afins estan en auge», assegura l´explosiva intèrpret, propietària d´una veu i una presència escènica que no deixen indiferents.

Amb els llavis molt vermells, els ulls pintats a l´estil Amy Winehouse, un cenyit vestit retro, talons i molt de ritme, Myriam Swanson va presentar la seva banda a la sala Sidecar de Barcelona ja fa uns anys, però el primer llarga durada no ha arribat fins ara i es titula Right on time. El disc és un bona carta de presentació del rhythm´n´blues i el rock´n´roll salvatge que practica la formació, amb alguns acostaments al rockabilly, el surf i el soul.

Una altra dona amb molta personalitat que porta els gèneres clàssics al seu terreny és Koko Jean Davis, la cantant de The Excitements, nascuda a Moçambic i establerta a Catalunya. Koko i la seva banda estan a punt de sortir de gira per presentar el seu nou àlbum, el quart del grup, que sota el títol Breaking the rule ret homenatge als sorollosos carrers de Nova Orleans i a les nits de Costa Rica.

Rhythm and blues, rock and roll, soul, jazz i western swing són alguns dels gèneres que conreen aquestes formacions, que miren cap al passat des del present, encara que sempre amb cert romanticisme. En el western swing i el country es mouen precisament Los Locos del Oeste, una banda que s´acosta als sons que triomfaven a la ràdio entre 1930 i 1960, amb un quartet format per guitarra elèctrica, guitarra hawaiana, contrabaix i bateria.

Un altre grup d´aires vintage, Alice & The Wonders, ha renovat la seva formació per a la gira del disc At my door, que inclou deu temes amb influències de jazz, swing i rhythm & blues. La formació, liderada per la cantant Alejandra Rueda, més coneguda com Alice, reviu els sons dels anys 40 i 50, amb Juanma Rodríguez al contrabaix, Carlos Callahan a la bateria, Xavi Román a la guitarra i Sesk Kpell al saxo tenor.

«És un tipus de música divertida i festiva. La gent s´ho passa bé en les festes d´aquest estil que s´organitzen i també en els concerts, per això cada vegada hi ha més públic», apunta Turista Bang Bang. Barcelona és «bastant puntera» dins d´aquest moviment, afegeix el promotor musical, perquè «moltes de les bandes han nascut en aquesta ciutat». «No obstant això, és més fàcil omplir un concert a Madrid que a Barcelona, ??i crec que és perquè Barcelona està saturada de festivals musicals», lamenta Turista Bang Bang.

Entre Madrid i Barcelona es mou una altra intèrpret que té molt a dir: Nora Norman, una jove que va néixer a la Ciutat Comtal i viu a la capital espanyola. Aquest mes surt el seu primer EP d´estudi, un àlbum impregnat d´influències que van des de John Legend, Benjamin Clementine a Sam Smith i que portarà el mateix nom que la cantant. El seu estil és menys vintage i festiu que el de les anteriors bandes, però el seu acostament al soul la situa entre dues aigües i l´agermana amb un altre estil en auge, la música negra, que a Barcelona compta amb ni més ni menys que quaranta bandes en actiu.

L´oferta no ha faltat, la novetat és que la demanda ara també va a més. Qui ho sap, potser l´aposta d´algunes grans marques per la roba vintage i l´estil pin up hagi ajudat a originar aquest boom.