La veu femenina va quedar al marge de l'esclat del rock català dels anys noranta, quan es van consolidar grups com Sopa de Cabra, Lax'N'Busto, Umpah-Pah o Els Pets, integrats bàsicament per homes. Però les coses han canviat. La dona artista ha anat guanyant protagonisme també als escenaris musicals fins al punt que actualment un festival com l'Strenes, que se celebrarà a Girona del 2 al 24 d'abril, i que precisament basa el seu pedigrí en la presentació d'artistes emergents, tindrà ni més ni menys que el 50 per cent de dones artistes en el seu cartell.

El organitzadors del festival han volgut aprofitar aquest fet per llançar una promoció del 25% de descompte en la compra de les entrades sempre que l'adquisició es faci avui, 8 de març, Dia de la Dona Treballadora. El descompte és exclusiu per a concerts protagonitzats per veus femenines.

Joana Serrat, Nuria Graham, Maria Arnal, Marina Rossell, The Excitements són algunes d'aquestes propostes emergents que es podran veure al festival i que protagonitzen la campanya de descomptes Les dones d'Strenes.

La singular commemoració del Dia de la Dona Treballadora per part de l'Strenes oferirà l'oportunitat de comprar un 25% més barates també les entrades de les actuacions de Marina Rosell, Sara Pi, Gemma Humet o apostes com Dom la Nena, Maria Arnal i Marcel Bagés, Anaïs Vila o XY.

En total, per Girona passaran una quinzena d'actuacions protagonitzades per dones, que suposen gairebé el 50% dels artistes programats per l'Strenes, fet que reflecteix el bon moment de la música catalana cantada per dones.

Segons els organitzadors del festival, la programació evidencia «el bon moment pel qual passa la música catalana protagonitzada per dones».

Paula Grande, una artista que camina pel jazz, el soul o el hip hop i interpreta en català, castellà, anglès, francès i portuguès, va declarar ahir al Diari de Girona que està bé l'efemèride del Dia de la Dona Treballadora, però aquesta és una reivindicació que «s'ha de fer cada dia» perquè «jo demà [avui per al lector] treballaré com treballo cada dia».

Paula Grande, que actuarà el 16 d'abril a l'Auditori del Centre Cultural La Mercè, diu però que li sembla bé que es visibilitzi aquesta data reivindicativa perquè hi ha encara «moltes diferències» d'oportunitat entre els homes i les dones, també en el món dels músics.

Segons l'artista, no cal una paritat exacta, però «està molt bé veure un cartell com el d'aquest any del festival Strenes», en el qual dones i homes tenen el mateix protagonisme, i més encara quan és habitual trobar festivals que presenten un 90 per cent de les actuacions protagonitzades per homes, contra un 10 per cent de dones.

Drets de dona i de persona

Grande admet que les noves generacions experimenten una represa del masclisme, ella diu que especialment en el món del hip hop, en els missatges de les cançons, però també en altres àmbits.

«Sorgeixen grups amb missatges molt masclistes, grups seguits tant per nois com per noies». «T'adones que és difícil canviar aquesta rols». «Sovint són les mateixes noies que no tenen els mecanismes, perquè no estan educades per tenir-los, per reivindicar els seus drets, no ja com a dones, sinó com a persones».

En el món de la publicitat continuen repetint-se els estèreotipsde la dona-objecte, lamenta Grande, que considera que estableix models que els joves segueixen.