Mor Joaquín Yarza, estudiós de les peces de l'arqueta de Banyoles

Al costat de la seva dona, Francesca Espanyol, va participar en la recuperació de les obres robades

08.03.2016 | 08:12

L'historiador de l'art i especialista en art medieval Joaquín Yarza Luaces va morir diumenge a Barcelona als 79 anys, va informar Templa, el Taller d'Estudis Medievals, a través del seu perfil de Facebook.
Yarza va tenir un paper destacat en la recuperació de les peces de l'arqueta de Sant Martirià de Banyoles sostretes per Erik El Belga el 1980. Va ser precisament la companya de Yarza, la professora medievalista Francesca Espanyol, qui va detectar l'any 1997 dues de les peces de l'arqueta quan estaven a punt de ser subhastades a Londres per la casa Sotheby's.
A partir d'aqui va començar un procés que va durar anys i va permetre recuperar la major part dels relleus de plata amb figures, que avui ja tornen a lluir col·locats a l'arqueta del monestir de Sant Esteve de Banyoles.
Format a la Universidad Complutense de Madrid, Yarza va formar part de la Junta de Valoració d'Obres del Ministeri de Cultura i va intervenir en les negociacions amb Johanna Maria Dinjens, la col·leccionista holandesa que tenia en el seu poder 18 de les peces de l'arqueta de Sant Martirià.
Yarza va ser professor de la Universitat de Barcelona, i després catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona, on va desenvolupar una llarga tasca docent i va codirigir la revista D'Art.
Medievalista eminent, es va dedicar a l'estudi de la miniatura medieval i renaixentista. Una de les seves obres més consultades i reeditades és Arte y arquitectura en España 500-1250. Joaquín Yarza va dirigir el catàleg d'escultura i pintura medieval del Museu Frederic Marès de Barcelona (1991).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema