El llibre ha estat i segueix sent un dels instruments més sorprenents de l'home; explica històries, és immortal i es converteix en una extensió de la memòria i la imaginació. Un llibre és una font de coneixement, un bitllet d'anada a un lloc meravellós, una experiència viscuda com a pròpia a través d'altres ulls, un ensenyament, una descoberta. L'autor argentí Jorge Luis Borges afirma que "la literatura és un somni guiat" amb el qual aprenem a estimar, odiar, somiar, evitar...

Per aquesta raó, perquè tant les llibreries físiques com les digitals estan plenes de paraules màgiques i històries enlluernadores, fem un repàs de deu llibres que almenys hauríem de llegir un cop a la vida.

'Orgull i prejudici', de Jane Austen

"És una veritat universalment acceptada que tot solter en possessió d'una gran fortuna necessita una dona". Aquest inici és un dels més famosos de la història de la literatura, ens introdueix en el món de Jane Austen. 'Orgullo y prejuicio', publicada el 1813, reuneix els seus temes recurrents i la seva visió inimitable en la història de les cinc filles de la senyora Bennett, l'únic objectiu a la vida de la qual és aconseguir un bon casament per a totes.

'El diari d'Anna Frank'

El diari d'una nena jueva de 13 anys amagada en unes golfes amb la seva família des de 1942 a 1944 per fugir de l'holocaust nazi és un dels més impactants i honestos de la barbàrie viscuda en la Segona Guerra Mundial. Un testimoni únic sobre l'horror nazi, i sobre els sentiments i experiències que va viure en primera persona aquesta nena holandesa el diari de la qual mai morirà.

'1984' de George Orwell

El periodista i activista George Orwell va publicar aquesta ficció gens utòpica que narra el malson humà i polític d'una societat on tot ha quedat sota control del poder, que s'ha inoculat en l'imaginari popular i perviu a través de sèries, pel·lícules... Una història que anys després, segueix sent d'allò més actual.

'Crim i càstig' de Fiodor Dostoievski

'Crim i càstig' (1866), considerada per la crítica com la primera obra mestra de Dostoievski, és una profunda anàlisi psicològica del seu protagonista, el jove estudiant Raskolnikov, la creença del qual en què els fins humanitaris justifiquen la maldat, el porten a l'assassinat d'un usurer de Petersburg. Ja a la presó, Raskolnikov pren consciència que la felicitat no pot ser assolida seguint un pla establert per la raó, sinó que només s'aconsegueix per la via del sofriment.

'Don Quixot de la Manxa' de Miguel de Cervantes

Publicada la seva primera part amb el títol de 'El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha' al començament de 1605, és l'obra més destacada de la literatura espanyola i una de les més importants de la literatura universal.

És la primera obra que desmitifica la tradició cavalleresca i cortès a través del seu tractament burlesc. Representa la primera novel·la moderna i la primera polifònica; que va aconseguir ser una obra d'allò més influent en tota la literatura europea.

'Moby Dick' de Herman Melville

Van haver de passar molts anys des de la seva publicació l'any 1851 perquè 'Moby Dick' fóra valorada com una de les grans obres de la literatura universal. Aquest llibre d'extraordinària riquesa amaga en les seves pàgines un relat d'aventures, un tractat sobre balenes i baleners, així com una embrollada introspecció sobre l'ésser humà, a través de la recerca de la venjança del desolat capità Ahab.

'Metamorfosi' de Franz Kafka

Gregorio Samsa, el protagonista d'aquesta història, es desperta convertit en escarabat. Des de la seva nova forma i dimensió, el llibre és tota una metàfora dels caires irracionals, sàdics i cruels de la vida. Una transformació no només física sinó sobretot psicològica, en què Kafka analitza en profunditat les relacions familiars.

'Cent anys de solitud' de Gabriel García Márquez

Milions d'exemplars d'aquest volum llegits en totes les llengües i el premi Nobel de Literatura són el resultat d'una obra que es va fer popular de 'boca a boca'. La fabulosa aventura de la família Buendía-Iguarán, amb els seus miracles, obsessions, tragèdies, incestos, adulteris... narra també el mite i la història, la tragèdia i l'amor del món sencer.

'A sang freda' de Truman Capote

Truman Capote va donar un tomb a la seva carrera de narrador i va escriure aquesta novel·la que el va consagrar com un dels grans de la literatura nord-americana del segle XX. Capote segueix pas a pas la vida d'un petit poblet horroritzat per un macabre crim, esbossa retrats de les víctimes i es concentra en dos criminals psicòpates fins a construir dos personatges perfectament dibuixats.

'Les aventures de Huckleberry Finn' de Mark Twain

El sentit de l'humor de Mark Twain i la seva prosa àgil ens porta les aventures de Huck Finn a través del riu Mississippi, al costat de Jim, un noi negre que vol escapar de l'esclavitud. Una novel·la que tracta sobre l'amistat, la felicitat i l'adolescència i que es presenta com una lectura recomanada per a qualsevol edat.