Hi ha cicatrius a flor de pell i hi ha cicatrius en les profunditats de l'ànima. Sovint en els dos llocs alhora. El fotògraf Martí Artalejo explica les cicatrius dels últims interns de la presó de Girona en una exposició que a més a més dels retrats de les persones privades de llibertat inclou textos on aquestes exposen les circumstàncies que els van portar a presó.

A cavall del reportatge i el retrat psicològic, l'exposició Cicatrius quedarà inaugurada demà (19.30 h) a la primera planta de la Casa de Cultura de Girona, on es podrà visitar fins el 29 d'abril.

Artalejo va tenir accés a l'antiga presó del Pont Major de Girona durant uns dies del 2013 i del 2014, justament abans que el centre tanqués les portes i traslladés els interns al nou Centre Penitenciari Puig de les Basses, al terme municipal de Llers, a l'Empordà.

L'exposició reprodueix amb gran format -més d'un metre per un metre- una vintena de colpidors retrats en blanc i negre d'uns humans que viuen entre reixes, compaginats amb una desena d'opressives imatges dels patis i diferents espais de l'antiga presó. Són espais obsessivament tancats amb xarxes i filats de ganivetes, per fer desistir qualsevol somni de fuga.

A més de la part gràfica, hi ha uns plafons amb les «cicatrius», que no són més que textos on els propis interns expliquen la pròpia cicatriu. O el que és el mateix: confessen què els va passar a la vida per acabar entre reixes.

«La majoria tenen un historial de sofriment dels zero als cinc anys d'edat», ha explicat Artalejo al Diari de Girona. El fotògraf ha afegit que molts dels seus protagonistes «van ser víctimes d'abandonaments, van néixer en una llar amb pares drogoaddictes o van patir abusos sexuals». «Són històries molt dures que jo poso sobre la taula sense voluntat d'emetre judici, simplement les exposo», diu l'autor de l'exposició.

Una exposició que es complementa amb un singular attrezzo fet amb fustes que reprodueixen una cel·la amb un catre. «El visitants no quedarà indiferent», assegura Artalejo, que també ofereix la possibilitat d'organitzar visites per a alumnes de batxillerat.

«Sembla que la societat vulgui amagar aquesta realitat», comenta Artalejo, després que la presó hagi estat allunyada de les ciutats traslladant-la a un racó de l'Empordà. Cicatrius és una producció de la Casa de Cultura de Girona i la Casa de Cultura Les Bernardes de Salt.