El periodista David de Montserrat impulsa la producció d'un documental per a Televisió de Catalunya sobre la vida del farmacèutic, polític i visionari del futur Alexandre Deulofeu (l'Armentera, 1903 - Figueres, 1978), l'autor de llibres que han tingut àmplia divulgació com La matemàtica de la històriaL'Empordà, bressol de l'art romànic.

La intenció del documental, una producció de Viona TV, és investigar si és possible determinar amb exactitud els cicles vitals dels pobles, com va fer Deulofeu, que va pronosticar la caiguda de l'URSS o la reunificació d'Alemanya, i també que a l'any 2029 l'Estat espanyol ja s'hauria dissolt completament.

El documental té el suport de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Figueres, la Diputació de Girona, l'Ajuntament d'Ordis i la Fundació Albert Tomàs i Bassols, però també d'una campanya de micromecenatge mitjançant ?TotSuma.cat (http://www.totsuma.cat/projecte/1408/alexandre-deulofeu-el-nostradamus-catala) que es mantindrà activa fins al 10 d'abril.

Deulofeu va desenvolupar la teoria de la Matemàtica de la Història (www.matematicadelahistoria.cat) batejada per Francesc Pujols en una amistat forjada a l'exili de França. I és que Deulofeu va ser alcalde accidental de Figueres per ERC durant la Guerra Civil.

David de Montserrat considera «imperdonable» que el gran públic no tingui l'oportunitat de conèixer aquest farmacèutic de Figueres amb les seves reflexions que se'ns presenta com «un personatge, com a mínim, apassionant i que mai pot deixar indiferent».

El nét Deulofeu, Juli Gutiérrez Deulofeu, que ara en difon i actualitza el llegat, recorda que el seu avi sempre va tenir una minoria d'admiradors i també va rebre el silenci de part de personalitats i il·lustrats.