El dramaturg gironí Ferran Joanmiquel estrenarà aquesta nit Atocha, una obra de teatre documental interpretada per la companyia Atzucac Teatre que tracta sobre els atemptats de l'any 2004 al metro de Madrid i que té per objectiu obrir un debat posterior amb el públic.

Atocha es representarà a les 21 hores a la sala La Planeta. Es tracta d'una obra curta, d'uns trenta minuts de durada, que anirà seguida d'un col·loqui amb la presència de Lluc Salellas, regidor de la CUP a Girona i autor del llibre El franquisme que no marxa.

Ferran Joanmiquel s'ha basat en l'experiència del grup de teatre espanyol Animalario, que quan es van produir els atemptats a Madrid estava representant a València el muntatge Alejandro y Ana: todo lo que España no pudo ver del banquete de boda de la hija del presidente, una paròdia del casament de la filla d'Aznar i el món del PP que va obtenir un premi Max al millor espectacle de teatre i a la millor empresa de producció.

«Alejandro y Ana»

Joanmiquel ha barrejat escenes d'Alejandro i Ana amb fragments biogràfics dels membres d'Animalario, que van escriure un dietari on confessen els seus sentiments i les seves pors en un moment que no van ser precisament ben tractats per la premsa de la dreta, mentre el govern espanyol va voler manipular l'opinió pública assegurant una vegada i una altra que els atemptats gihadistes eren obra d'ETA, i posava el món dels actors en peu de guerra incrementant l'IVA del teatre fins al 21 per cent.

Joanmiquel ha explicat que a la representació d'avui hi haurà en Lluc Salellas, autor d'El franquisme que no marxa, «llibre que lliga perfectament amb la pregunta que jo penso fer per obrir el debat públic: La Transició a la democràcia s'ha fet d'una manera completa?».

Atocha es representarà avui i demà a les 21 hores a La Planeta a càrrec d'Atzucac Teatre, una jove companyia sorgida de l'escola de teatre El Galliner de Girona que es caracteritza per treballar obres de teatre social.

Ferran Joanmiquel té de moment compromesa una representació a Vallcarca (Barcelona) i espera que Atocha pugui entrar en gira per centres i sales de teatre alternatiu.

Integren Atzucac Teatre els actors Marc Bernatallada, Alba Cabrera, Gemma Capella, Marc Pérez, Ramon Pujol i Albert Quintana.