Justícia i Pau i Càritas de Girona han expressat el seu rebuig a l'acord entre la Unió Europea i Turquia per al retorn dels refugiats.

Les dues entitats recorden que els refugiats arrisquen la seva vida per arribar a Europa i molts moren en l'intent, mentre que els que acaben arribant es troben amb murs i filferros que els impedeixen entrar. A més, lamenten que es pagui a països com Turquia perquè es quedin els refugiats i no els deixin accedir a Europa i que es pressioni Grècia per tal que segelli millor les sevs fronteres. També critiquen que països com Dinamarca, Suïssa o Suècia confisquin els béns dels refugiats amb la idea de sufragar a seva estada, que se'ls retingui en camps en situacions «indignes» i que se'ls porti a paratges remots i se'ls identifiqui amb polseres.

Les entitats també afirmen que no s'han d'atribuir als refugits els efectes del fenomen terrorista i la inseguretat ciutadana, i alerten que la manca de vies segures aboca els refugiats a mans de les màfies. Per tot plegat, veuen especialment greu que la Unió Europea hagi decidit «comprar» a Turquia la contenció de refugiats fora de les fronteres comunitàries i permetre la devolució a aquest país de persones refugiades que arriben a la Unió Europea.

Davant d'aquesta situació, Justícia i Pau i Càritas alerten que no es tracta d'una situació puntual d'emergència ni d'una crisi, sinó que tot plegat és fruit de la política migratòria de la Unió Europea, centrada «en el control de fluxos i l'externalització de fronteres». Segons alerten, aquestes mesures «equivocades» afecten les persones que busquen protecció internacional fugint de països en ?guerra, i que només busquen una vida més digna i lliure de sofriment. En canvi, creuen que la fórmula hauria de ser l'hospitalitat, l'acollida i el respecte per aquestes persones.

Abordar les causes d'arrel

També demanen que s'abordin les causes dels desplaçaments, i que es lluiti per frenar els conflictes armats, la pobresa i la desigualtat. En aquest sentit, recorden que el papa Francesc ha exhortat els països a «obrir-se» i crear noves síntesis culturals, tot superant la «desconfiança malaltissa» i apostant per la integració.

Per això, demanen als països rics, i especialment a la UE, que aportin la contribució justa estipulada per ajudar els refugiats, que defensin la Convenció de Ginebra i que pressionin Síria per fer complir les resolucions del consell de seguretat.