Dues performances recreant el drama que viuen els refugiats que intenten arribar a costes europees van inaugurar divendres a la nit oficialment el cicle expositiu "Empordoneses" d'aquest any. L'acte, que va congregar unes 200 persones, es va celebrar a la plaça del Gra i al refugi antiaeri que hi ha a sota, en un intent de recordar que ara fa 80 anys aquí també hi va haver refugiats de guerra. Les intervencions artístiques continuaran amb diverses activitats fins al proper mes de maig.

La mar no és com nosaltres, de la fotògrafa Mònica Quintana i del músic Edgar Tarrés, va ser l'encarregada d'obrir les mostres, en una actuació on també van participar un grup d'actors voluntaris. L'escenari: l'interior del refugi antiaeri que durant la Guerra Civil espanyola va acollir centenars d'empordanesos que, com els que cada dia avui arriben a costes europees, fugien de l'horror de les bombes. També va comptar amb alumnes de diversos instituts de la ciutat com el Monturiol, el Deulofeu, La Salle i les Escolàpies, amb uns treballs d'obra plàstica.

Trixeres, figures a fang simbolitzant persones o mans de paper van ser algunes de les obres que a partir de dilluns es podran veure de forma permanent i durant un mes al vestíbul del Consell Comarcal. L'objectiu: remoure consciències i generar debat sobre un tema de rabiosa actualitat com és el drama dels refugiats.

La segona performance, de la companyia Projecte Dansa, tampoc va deixar a les desenes d'assistents indiferents. Cendra als peus va oferir una espectacular coreografia carregada de simbolisme per mostrar el que significa abandonar la llar en direcció a un futur incert.

La vetllada va comptar amb la presència de l'alcaldessa, Marta Felip -que va insistir en la importància del refugi-, el regidor de Cultura, Alfons Martínez, i l'alcaldessa de Roses, Montse Mindan, que va remarcar el significat que té involucrar alumnes en processos creatius que conviden a la reflexió.

La coordinadora del projecte, Pilar Ferrés, per la seva banda, va remarcar que el cicle precisament busca generar debat i remoure consciències. La mostra interdisciplinària es podrà veure fins al maig. El cicle, a més, arribarà fins a altres punts de la comarca amb una gran exposició que es podrà veure el 2 d'abril a Ca l'Anita de Roses.