Els premis literaris Recull, guardons de referència tant a les comarques gironines com a la resta de Catalunya, van celebrar ahir la seva 52a edició estrenant nou format i amb un marcat accent gironí. L'acte de lliurament dels premis va tenir lloc per primera vegada en mig segle al Teatre de Blanes amb l'objectiu d'aplegar tot el públic interessat i de reforçar els guardons com a part del patrimoni blanenc. El president del jurat dels premis Recull, Vicenç Llorca, acompanyat del tinent d'alcalde i regidor de cultura de l'Ajuntament de Blanes, Quim Torrecillas, van ser els encarregats de donar el tret de sortida a l'acte. Un acte que Llorca no tornarà a presidir com a membre del jurat, ja que va anunciar el seu comiat després de nou anys de treball intens i d'una "vida dedicada a les lletres catalanes".

Després dels parlaments i l'anunci del president del jurat es va passar a l'entrega del Premi Joaquim Ruyra de narrativa, dotat amb 2.500 euros, el més alt de tots. El guardó va ser per a Vides de filferro, de la terrassenca Montserrat Espallargas, a qui li va fer especial il·lusió rebre el premi batejat amb el nom de Ruyra, ja que va declarar sentir-se "filla literària" d'ell pel "vici compartit d'escriure amb paraules llustroses".

El retrat literari d'Ovidi Montllor titulat Allà on comença el Barranc del Cinc..., fent referència a la lletra de la seva cançó Les meues vacances, es va endur el Premi Retrat Literari Rafael Cornellà-Joaquim Abril, dotat amb 800 euros. El seu autor, Jaume Calatayud (Altafulla, Tarragona) ja s'havia presentat en ocasions anteriors a aquests premis en la mateixa categoria però no va ser fins ahir que va aconseguir-lo.

El Premi de Periodisme Salvador Reynaldos va ser per al jove blanenc Jaume Planas i la seva obra Notícia d'aparador. Dotat amb 800 euros, el premi va tenir una distinció especial, ja que des de 1984 no hi havia un guardonat de Blanes.

En contraposició, el Premi de Teatre Josep Ametller, el segon amb més dotació (2.000 euros) va quedar desert malgrat que s'hi van presentar fins a 23 obres. Els membres del jurat van considerar que cap dels treballs arribava al nivell de qualitat exigit pels premis.

Els darrers guardons en entregar-se van ser el Benet Ribas de Poesia, dotat amb 1.500 euros, i el Joan Petit de Conte Infantil, amb 600 euros. El primer va ser per a Radiació de fons, de Josep Massanés, barceloní resident a Maó, que s'estrenava amb un premi en aquest estil. El segon va tornar a caure a les comarques gironines, concretament a Esclanyà. L'actriu i contacontes Olga Cercós es va endur el guardó amb la faula Mama, per què li has donat?, que a través d'una tortuga mare i una filla tracta el fet de despendre's dels objectes personals.

Conservant tradicions

L'entrega dels premis homònims de la revista Recull, que aviat arribarà als 100 anys, es va combinar amb breus actuacions culturals, una fórmula que es va estrenar amb èxit de públic. El canvi de format de l'esdeveniment no ha fet desaparèixer però el tradicional dinar de la Festa de la Revista Recull, que va comptar amb el valor afegit d'una tertúlia literària amb els guanyadors de l'edició de 2015 i la d'enguany.