El llibre La Mancomunitat de Catalunya a les terres de Girona ofereix una visió renovada, cent anys després, d'una institució que va contribuir a la modernització del país i que va treballar en favor d'una voluntat sempre present: l'autonomia, en un moment de represa del catalanisme polític.

El llibre ha estat coordinat per Joaquim Maria Puigvert, professor de història contemporània de la UdG, i Narcís Figueras, professor d'estudis catalans de la UOC, que també han comissariat l'exposició del mateix títol. Aquesta exposició es va poder visitar al Museu del Suro de Palafrugell fins el passat 1 de març, on va finalitzar la seva itinerància.

El llibre, presentat a Palafrugell, pertany a la col·lecció Quaderns de la Revista de Girona i explica les principals actuacions que va desplegar la Mancomunitat entre el 1914 i el 1924 a les terres de Girona. Durant la presentació, el president de la Diputació, Pere Vila, va dir que la Catalunya d'avui s'emmiralla en aquella etapa que, amb moltes dificultats, volia fer un país pròsper i per a la seva gent. En concret, s'analitzen millores en aspectes com la xarxa elèctrica, l'escola de treball, la modernització de l'agricultura, les tensions socials, les biblioteques, arquitectura i obra pública o el cooperativisme.

L'autogovern a Catalunya

Sobretot, però, el llibre vol oferir les claus per comprendre què va suposar la primera experiència d'autogovern de la Catalunya més contemporània, basada en el fet de mancomunar l'acció de les quatre diputacions catalanes, amb una perspectiva nacional.

L'exposició, que ara ha finalitzat la seva itinerància, s'ha articulat a partir del llibre. Ha recorregut les comarques gironines per municipis com ara a Santa Coloma de Farners, la Bisbal d'Empordà, Olot, Girona, o Figueres, entre d'altres. A més, la mostra ha tingut també la col·laboració de molts experts com ara Jordi Bohigas, Mònica Bosch, Xavier Carmaniu o Maximiliano Fuentes.