El restaurant gironí El Celler de Can Roca ha llançat un projecte de difusió de la cocció a baixa temperatura que gira al voltant de la publicació d'un llibre de receptes i la comercialització d'un estri de cuina per posar en pràctica aquesta tècnica. Amb el nom de «Rocook», la iniciativa dels germans Roca té com a objectiu dotar el gran públic dels elements necessaris per utilitzar una metodologia pròpia de l'alta gastronomia.

El restaurant Mas Marroch, propietat també de Joan, Josep i Jordi Roca, va ser ahir l'escenari de l'anunci del projecte, que busca difondre una tècnica de màxim respecte amb les propietats dels aliments. «La cocció a baixa temperatura és molt respectuosa amb el producte en el pas del cru al cuit, però també amb les proteïnes, la textura i el gust», va assegurar ahir el xef Joan Roca.

El cuiner del considerat millor restaurant del món, segons la revista Restaurant, entén que «aquesta tècnica té molts avantatges», recorda que és usada habitualment a El Celler de Can Roca i puntualitza que «el que fa és controlar temps i temperatura per establir una relació de la qual l'aliment surti beneficiat».

Conscient d'aquests beneficis per al paladar, però també per a la salut, Joan Roca va explicar que tant ell com els seus germans han volgut difondre la tècnica «i portar-la a l'àmbit domèstic a través d'un llibre i d'un aparell que permet controlar els graus exactes als quals està el líquid en què se submergeix un producte».

El xef d'El Celler de Can Roca nega que el ritme de vida occidental sigui incompatible amb cuinar a casa i considera que «la gent està molt animada, en aquest moment hi ha molta informació de receptes, no hi ha hagut mai tants programes i publicacions sobre gastronomia i, ara, el que cal donar és dades específiques». Una d'aquestes concrecions té a veure amb la cocció a baixa temperatura, per a la qual cosa surt aquest nou estri en la creació del qual han col·laborat Cata Electrodomésticos i Lekué.

La Fundació Alícia, dedicada a la innovació tecnològica a la cuina, ha participat també en la creació de «Rocook» per confirmar que la baixa cocció és una tècnica saludable des del punt de vista científic, ja que potencia les propietats organolèptiques i preserva els nutrients de cada aliment.

390 euros, el model bàsic

L'estri que facilita la posada en pràctica de les receptes del llibre rep el nom de «Rocook Induction», té un preu de 390 euros per al seu model més econòmic i és una placa d'inducció al costat d'un recipient per cuinar que compta amb una sonda que mesura la temperatura al seu interior.

L'electrodomèstic que sortirà a la venda al maig permet també realitzar confitures, escabetxos, saltar, fregir, planxar, preparar estofats o bullir. A l'estri bàsic se sumen diferents extres que el client pot adquirir per separat, entre els quals destaquen una sonda que serveix per saber en tot moment els graus als quals es troba «el cor del producte», segons Joan Roca.

Una pàgina web, rocook.com, permetrà que el públic comparteixi experiències i realitzi suggeriments, a l'hora que es convertirà en un punt de venda de l'electrodomèstic, que també es podrà adquirir en botigues. Joan Roca va recordar, finalment, que el llibre inclou un total de vuitanta receptes i que es poden aplicar sense necessitat d'aquest estri, «encara que és el que dóna més fiabilitat per a la cocció a temperatura baixa».