L'Església catalana proposa una cinquantena d'activitats culturals repartides en tot el territori per dinamitzar i donar valor al seu patrimoni dins de la iniciativa Catalonia Sacra.

El bisbe de Girona, Francesc Pardo, l'historiador i conservador del museu episcopal de Vic, Marc Sureda, i el rector de la basílica dels Màrtirs Just i Pastor de Barcelona, Armand Puig, van ser els encarregats de presentar aquest programa d'activitats que proposen les deu diòcesis de Catalunya i que inclou des de conferències fins a rutes ?guiades i tallers.

El programa possibilita conèixer el conjunt d'esglésies de la Seu d'Ègara de Terrassa, del segle VII; les esglésies romàniques de Sant Tomàs i Sant Miquel del Fluvià, totes dues a l'Empordà; l'església contemporània de Santa Coloma de Gramenet, o contemplar l'escultura en pedra del portal de Gandesa o l'orfebreria gòtica de l'urna de Sant Patllari, a Camprodon.

Aquestes activitats, com les conferències El baptisteri paloecristià de la Catedral de Barcelona, a càrrec de Júlia Beltran, i El Renaixement de la Catedral de Tarragona, a càrrec d'Antonio P. Martínez Subías, es realitzaran fins a final d'any i «donaran a conèixer elements patrimonials d'alt valor, a vegades poc reconeguts» de la mà d'especialistes, va explicar el bisbe de Girona.

«Volem que l'agenda d'activitats ofereixi a tothom el tresor que és el patrimoni que nosaltres custodiem, i que descobreixin que no són sols pedres, sinó que són vida», va afegir Pardo, que és també delegat del patrimoni de la Conferència Episcopal Tarraconense.

El bisbe va raonar que encara que avui dia l'Església «no construeix grans obres ni catedrals», llevat d'algunes excepcions com la Sagrada Família, segueix sent «cultura viva» a través de l'«atenció als necessitats» i de «donar a conèixer el seu patrimoni».

Paral·lelament a l'organització d'aquestes activitats culturals, Catalonia Sacra desenvolupa diferents projectes per facilitar la visita al patrimoni religiós. En aquest sentit, el rector Armand Puig va remarcar: «Hem de donar un sentit litúrgic a l'espai i no només de museu».