S'han donat a conèixer els Premis Capital de la Sardana 2016, que suposen un reconeixement per a persones, entitats i institucions que han desenvolupat una tasca de difusió i defensa de la sardana i la dansa tradicional. La Comissió Capital de la Sardana és l'encarregada d'atorgar-los segons unes categories establertes després de recopilar, proposar i analitzar les diverses propostes presentades. Enguany, els premiats són:

Medalla al Mèrit Sardanista

Ramon Duran i Candaler, per ser cofundador de l'aplec de la sardana de la Bisbal, per haver estat l'impulsor de l'Escola Municipal de Música i Cobla Conrad Saló, per haver estat tresorer i president de l'Agrupació d'Aplecs de les Comarques Gironines i per l'activitat com a president d'Amics de la Sardana de la Bisbal i Comarca.

Medalla al Mèrit Musical

Bernat Castillejo i Garnés per la tasca com a intèrpret de flabiol i flauta, com a director de les cobles Sabadell i Mediterrània i la Banda de Sabadell, per la seva activitat docent i pels arranjaments per a cobla del repertori de música clàssica.

Medalla al Mèrit de la Dansa Catalana

Joan Antoni Ucher i Soto per ser cofundador de l'esbart Comtal, i més endavant del cos de ball de bastons, que esdevindria Bastoners de Barcelona.

Pel que fa a la categoria de Premis, els guardonats són:

A la Dedicació

- Dolors Agustí i Raduà per haver organitzat l'aplec de Riba-roja d'Ebre i el d'Ascó, per la difusió de la nostra dansa nacional per les terres de l'Ebre amb cursets i ballades.

- Amics de la Sardana de Tàrrega, pels seus 75 anys.

- Grup de Dansa Vilanova i la Geltrú, pels seus 75 anys.

- Concurs de Manlleu, pels seus 75 anys.

- Aplec de Lleida, pels seus 50 anys.

- Aplec del Baix Camp, pels seus 50 anys.

- Cobla la Principal de Tarragona, pels seus 50 anys.

A Mitjans Audiovisuals

- Marc Rovira i Berga pels treballs fotogràfics de temàtica sardanista.

- Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona per la publicació del doble CD de sardanes d'Enric Morera La dansa dels modernistes.

- Albert Martín i Estrada Pel web de la Federació Sardanista de les comarques de Lleida www.sardalleida.org.

- La Zona-Tele 5 Cinema per incloure la sardana com un fet normal a la pel·lícula 8 apellidos catalanes.

A la Promoció i Difusió

- Cobla Marinada i adep.cat per la interpretació i difusió de l'obra d'Apel·les Mestres i Enric Morera La viola d'or.

- Grup Trias per la nova imatge de les seves capses de galetes amb la imatge destacada d'una colla de sardanes.

- "mnium Gironès pel cicle de xerrades sobre la sardana. 4 mirades sobre la dansa més bella celebrats a Girona.

- Associació de Veïns Peramàs-Esmandies de Mataró per les conferències i debats Parlem de sardanes que organitzen cada tres mesos des de fa més de tres anys.

El lliurament d'aquests premis tindrà lloc el divendres, 25 de novembre al Teatre l'Amistat de Mollerussa.

MOLLERUSSA

El conseller de Cultura, Santi Vila, va presidir l'esdeveniment institucional d'inici de Mollerussa com a Capital de la Sardana 2016, en què va destacar que exercir de Capital de la Sardana «vol dir ser conscient de la fortuna que és tenir la sardana com a cultura» alhora que ha indicat que «sardana és civisme, cultura i país».

L'esdeveniment va comptar amb el traspàs de la bandera de la capitalitat i un pregó a càrrec de Jordi Agustí. S'estrenà la sardana Mollerussa Capital de la Sardana 2016, del compositor "scar Barqué. Així mateix, es va descobrir una placa commemorativa de l'esdeveniment i hi hagué una ballada de sardanes amb la Cobla Jove-Mollerussa 2016, creada expressament. Es tracta d'una cobla inèdita d'11 joves músics del territori. Tots són menors de 25 anys.

APLEC DE FLAÇÀ

Flaçà viurà diumenge que ve el 43è Aplec de la Sardana. Dins el Pavelló Polivalent, les cobles Baix Empordà, Foment de la Sardana i Bisbal Jove oferiran la seva música, en sessions de matí i tarda.

El programa, amb diferents articles de diversos autors, fa atenció especial al músic Alfons Miàs, al qual se li retrà un homenatge.

S'interpretaran diverses sardanes seves, sobresortint dues que seran de conjunt per a les tres cobles: Dansarina i Flaçà, 25è Aplec.

També cal notificar que serà presentat el disc, enregistrat per la Cobla Ciutat de Girona, de les sardanes a Flaçà i a la seva gent. El disc serà presentat el 14 de juliol, però ja es podrà adquirir a l'Aplec.