COM «CINEMA PARADISO». Actors, extres i tècnics es retroben amb motiu de la projecció.El Centre Cívic acull la gala.Andreu Buenafuente i Berto Romero, en el moment de l'arribada.Un grup d'extres posa a l'entrada del Centre Cívic, que per un dia va recuperar la seva antiga funció de cinema.

«Ha estat molt bé, és molt divertida, no em pensava que m'agradés tant». Són comentaris de persones que van assistir a l'estrena d'El pregón ahir al migdia a l'antic cinema de Santa Pau, avui reconvertit en Centre Cívic. Una sortida del cinema tan nombrosa com la d'ahir no tenia lloc des dels anys 70, quan Toni Buch duia el negoci de la sala. El local va acollir ahir l'estrena d'El Pregón de manera simultània amb les principals sales de cinema de l'Estat. «Entre el 72 i el 73 es va acabar l'ambient de cinema, però fa 16 anys vam tornar a portar-hi la màquina i vam projectar una pel·lícula», va recordar Buch, assegut a la platea, plena d'entusiastes especatadors.

El motiu de l'estrena a Santa Pau és que a l'estiu passat va ser plató de rodatge i molts veïns van fer d'extres. Abans d'entrar van comentar l'experiència. «Una experiència molt agradable i instructiva», van valorar Joan Romero i Thais Romero a la porta del Centre Cívic de Santa Pau, de nou fent funcions de cinema. «He pogut conèixer el món del cinema des de dins», va dir Margarida Colldecarrera. «Es veura bé», van assegurar els tècnics responsables de la projecció, Joan Rota i Martí Julià. «És una campanya de màrqueting per al poble», va opinar el regidor Narcís Feixas.

Quan Josep Maria, en Miquel i la Roser van acabar d'explicar que el rodatge va ser divertit i alhora dur, va arribar una furgoneta negra. Van baixar els actors Berto Romero i Andreu Buenafuente. Van ser aclamats per la gent que era al carrer: la majoria ja eren dins. Els protagonistes d'El pregón es van explicar: «L'estrena va molt bé», va dir Buenafuente. Va afegir: «Les crítiques són molt bones i la gent es diverteix». Tothom volia donar la mà a Buenafuente i es va haver d'apartar.

«És un plaer retornar a Santa Pau», va comentar Berto Romero. Poc després va arribar el director, Dani de la Orden. Enmig d'un bullici de periodistes, d'amistats fetes durant el rodatge, els protagonistes i el director van poder entrar al bar del Centre Cívic per prendre un cafè.

Poc després, els actors i el director van fer una entrada triomfal al la sala del centre cívic, cinema Paradiso ple de gom a gom per una jornada. Encara hi havia les butaques dels anys seixanta i cinquanta als cantons i el galliner al fons.

L'alcalde, Josep Companys, va presentar l'acte i van parlar. Primer Dani de la Orden va qualificar el poble en si com un personatge propi. Berto Romero va comentar que havia passat unes vacances d'agost en un hostal de la plaça Major. Andreu Buenafuente va comentar: «Ens heu tractat molt bé, si no no hauríem tornat». Els actors van sortir de l'escenari, els periodistes van sortir de la sala, es van apagar els llums i la projecció va començar.