Enviar missatges a l'espai no és nou; per exemple, el 1977 la NASA va enviar en les dues sondes espacials Voyager sengles discos amb imatges i sons del nostre planeta. Ara vol tornar a repetir-ho amb un missatge digital, global i participatiu perquè gai?rebé 40 anys després el món no és el mateix.

En el projecte de 1977 va estar immiscuït un petit grup d'experts, entre ells el famós astrofísic nord-americà i divulgador científic Carl Sagan (1934-1996) i Jon Lomberg, un artista i divulgador que ara està obstinat a repetir-ho, però en gran.

El seu projecte es diu "One Earth Message" (un missatge de la Terra) i el seu objectiu és crear un nou missatge digital interestel·lar en representació de la Terra elaborat pels seus habitants, el qual es "pujarà a bord" de la sonda espacial New Horizons de la NASA que es troba més enllà de Plutó, explica Lomberg.

La idea la va tenir el 2013 i el 2014 la NASA, a qui va escriure amb el suport d'experts i més de 10.000 signatures de persones de 140 països, el va animar a engegar el seu projecte, encara en una fase inicial.

Objectiu 2019

L'objectiu de Lomberg és que en tres anys persones de tot el món puguin començar a enviar les seves idees -imatges, sons o qualsevol material- i que el 2019 el gran mosaic sigui enviat.

La comunicació final serà el resultat d'una elecció per votació popular i ocuparà 150 megabytes (el 2019 la New Horizons tindrà espai per carregar noves dades perquè n'haurà buidat moltes), detalla aquest divulgador, que va impartir dues conferències aquesta setmana al Planetari de Madrid i al de Pamplona, organitzades per l'Obra Social "La Caixa".

"Es tracta d'una oportunitat única perquè la gent del planeta pugui col·laborar en l'elaboració d'un missatge interestel·lar", assenyala Lomberg, que afegeix que aquest projecte té dues audiències.

Una, extraterrestres, que no se sap si hi són, hi seran o ho descobriran, i una altra, la gent de la Terra, que aquesta sí que tindrà accés a tota la informació que es recopili en una web i al missatge final.

I és que, assegura Lomberg, un dels principals objectius d'aquest projecte és posar en contacte milers de persones de tot el món (fins i tot tribus aïllades, a les quals es facilitarà la transmissió dels seus missatges): "La Terra té molts problemes i qualsevol iniciativa que ajunti la gent és molt important".

"El món no és el mateix, és hora que llancem un nou missatge sobre l'estat del planeta".

No tot és positiu a la Terra

Encara és aviat, però en aquesta comunicació global hi haurà lloc per a la música. En aquest sentit, apunta que una de les coses que faran és plantejar a un grup de músics reconeguts mundialment -com Brian Eno o Paul Mc Cartney- que omplin aquest espai, amb les cançons o trossos de cançons que triïn o creant alguna composició nova.

Quan a la dècada dels 70 la NASA va enviar imatges i sons en les sondes espacials Voyager, no va enviar res negatiu. Això, segons Lomberg, ha de ser diferent aquesta vegada: no es pot parlar del món sense parlar dels seus problemes i parlant-ne, potser, trobem algunes solucions; "és un gran repte".

Per a Lomberg l'objectiu d'aquest projecte és fer un autoretrat de la Terra.