L'EspaiCaixa Girona apropa a la gent gran, en un taller pilot que durarà 12 sessions, la innovadora tecnologia de la impressió en tres dimensions. Aquest taller és el primer dels tres que es relacionaran amb la impressió 3D, ja que s'inclouran més endavant activitats intergeneracionals, entre gent gran i nens petits, entre el juny i el juliol.

L'activitat que culminarà els tres tallers, en els quals col·labora l'empresa informàtica BJ Adaptaciones, que imparteix les classes, serà un taller on la gent gran compartirà els coneixements assolits sobre aquesta innovadora tecnologia amb persones discapacitades entre el setembre i el desembre.

Un total de 13 alumnes, d'entre 65 i 80 anys, han estat prèviament seleccionats ja que s'ha procurat que tots ells tinguin un coneixement bàsic de les tecnologies informàtiques. Els alumnes aprenen de primera mà les aplicacions en els diferents àmbits que té aquest tipus d'impressió. Ells mateixos poden veure com queden les peces que disse?nyen ja que s'imprimeixen un cop s'acaba la sessió.

Les peces que creen els alumnes també tenen una utilitat específica, ja que totes les que es dissenyen tenen a veure amb els tallers que es faran pròximament amb els nens petits i amb la gent discapacitada.

Així doncs, els alumnes creen joguines per tal de millorar el desenvolupament cognitiu dels nens, i d'aquesta manera millorar encara més la seva relació amb els infants. Els altres dissenys són peces adaptades que permeten millorar l'autonomia personal i la mobilitat tant dels discapacitats com de la mateixa gent gran. Durant el tercer taller es podrà comprovar la seva funcionalitat.

Segons expliquen els alumnes del taller, «les classes se segueixen de manera còmoda i entenedora» i «els programes informàtics que s'utilitzen són molt pràctics i intuïtius».

Les impressores 3D, inventades fa més de 30 anys, són cada vegada més presents en el dia a dia de les persones, sobretot en els últims anys, ja que se n'ha potenciat molt l'ús quotidià, tot i que encara és l'ús industrial i a gran escala el que preval més. A més, tenen l'avantatge que abarateixen els costos de producció. Un quilo del material de plàstic per poder crear els objectes costa només entre 15 i 20 euros.