Elaboren el primer atles en tres dimensions d'una au extinta

L'últim exemplar de dodo, un ocell no volador, es va documentar a l'illa Maurici l'any 1863

24.03.2016 | 07:19

Més de 300 anys després de la seva extinció, un equip internacional d'investigadors ha publicat a Internet el primer atles tridimensional de l'esquelet del dodo, una au no voladora, icona entre les espècies extingides en la història humana recent. Part de la investigació ha estat conduïda per la paleontòloga Hanneke Meijer a l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP).
El dodo (Raphus cucullatus) representa un dels exemples més coneguts d'extinció causada pels éssers humans. Era una gran au no voladora endèmica de l'illa Maurici, l'últim exemplar de la qual es va documentar el 1693, menys de cent anys després que els holandesos colonitzessin l'illa. Les rates i altres depredadors introduïts pels humans van tenir un efecte devastador sobre els ous i les cries.
Malgrat la seva importància en la cultura popular, se sap molt poc sobre aquesta espècie des d'una perspectiva científica, i no se n'ha conservat cap esquelet complet de les col·leccions del s. XVII.
Entre els anys 1899 i 1910, un barber i naturalista aficionat francès, Etienne Thirioux, va trobar un esquelet complet i unes altres restes parcials d'aquesta espècie a les Illes Maurici, que ara han estat utilitzades per crear el primer atles anatòmic tridimensional del dodo gràcies a modernes tècniques d'escaneig làser. Aquest atles, publicat a la Society of Vertebrate Paleontology Memoir, «és el tractat més ampli i complet sobre anatomia de l'esquelet del dodo».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema