El diumenge 27 de març tindrà lloc a Figueres el tradicional homenatge a Pep Ventura, organitzat pel Foment de la Sardana Pep Ventura, com és habitual. Els actes començaran a les 10 del matí, al Panteó dels Figuerencs Il·lustres, on reposen les restes del Mestre, amb un discurs, lectura de poemes dedicats a Pep Ventura i a la sardana i l'actuació del conegut intèrpret de piano figuerenc Pere Puig, que interpretarà la sardana de Ventura Toc d'oració.

Tot seguit, continuarà l'homenatge a la plaça Josep Tarradellas, amb la col·locació d'una corona de llorer al monument de Pep Ventura i una audició de sardanes a càrrec de la cobla Els Rossinyolets. A la mitja part, els Castellers de Figueres s'afegiran a la celebració alçant un pilar davant del monument. Així com la Coral Icaris, que posarà el seu gra de sorra, cantant una sardana.

RAMON NOGUERa

Ens arribà la notícia de la mort, fa uns dies de Ramon Noguera i Subirà, director de la Coral Simfònica de Puig-Reig, població on havia nascut el 6 de novembre de 1937. Aquesta coral de la seva mà ha obtingut reputació i prestigi internacional, realitzant actuacions arreu del món.

Noguera, treballava com a contable, a la colònia Prat de Puig-reig, cantava a l'escola musical i formava part de la colla sardanista, en els diversos viatges, amb autocar de la colla cantaven i es digueren: «Ho fem prou bé això de cantar», i així va sortir la coral de la colla Joves Sardanistes de Puig-reig, en Ramon estudià música i es posà al front de la coral que aviat es diria Coral Polifònica de Puig-reig i arribà a ésser una de les mes importants de Catalunya, actuant a tot Europa i fins i tot a Amèrica del Sud, oferint tota mena d'obres especialment del repertori català. Una anècdota que ell mateix explicava: «Arribàrem a Buenos Aires com una coral espanyola i en sortirem com un cor català». En el disc de Sardanes dedicades a Girona hi interpretaren, junt a La Principal de la Bisbal, la popular i famosa sardana de Ricard Viladesau: Girona, m'enamora.

Compongué algunes sardanes que tenen també la seva versió coral. Morí el passat febrer a la seva vila. Valguin aquest quatre mots, com a record i estima per l'amic Ramon Noguera.

APLEC DE BESALÚ

És tradicional que a la tarda del diumenge de Pasqua, Besalú celebri el seu Aplec, que arrriba a la seva edició número 17. Per tant, diumenge dia 27 així s'esdevindrà. A partir de les cinc de la tarda al pavelló les cobles Ciutat de Girona i La Principal d'Olot seran les encarregades de posar música a la diada.

APLEC DE CINC CLAUS

Cinc claus és un petit nucli format per les restes del castell, cinc masies i l'església de Santa Reparada. S'hi arriba des de l'Escala per l'antic camí d'Empúries a França. El nom de Cinclaus està documentat des de l'any 959 amb el nom de centum claves. Té el seu origen en una antiga vil·la romana.

El dilluns de Pasqua s'hi ha l'Aplec, que ja porta 37 anys de celebració i una nota característica és que cada any s'efectua un concurs d'arròs. De manera que tot el matí, hom pot admirar les cassoles i paelles fumejant mentre els improvisats cuiners fan llur tasca i un jurat classifica el que consideren millor, mentre tots els assistents el degusten a l'hora de dinar i després les sardanes que seran interpretades per la cobla La Principal de l'Escala.

APLEC DE ROSES

Dilluns, dia 28 davant del parc de la Ciutadella de Roses, aquesta vila celebrarà el seu 43è Aplec de la sardana, en sessions de matí i tarda i la participació musical de les cobles: Ciutat de Girona, Montgrins i La principal de la Bisbal, a més de la interpretació d'un variat programa sardanístic, cal destacar que a la tarda les tres cobles conjuntament la sardana Roses gentil, del compositor Francesc Mas Ros.

FESTA DEL MAIG I BALL DEL CORNUT A CORNELLÀ DEl TERRI

La Festa Major de Cornellà de Terri se celebra aquest proper cap de setmana. El divendres, es va al bosc a escollir un gran pollancre, que el dilluns serà transportat fins al centre de la plaça i allà alçat hi romandrà tot l'any, seguidament es dansa El ball del Cornut. Es dansa al compàs de la música de cobla. Sobtadament apareix «El Cornut» amb un barret de pell amb banyes de boc, sis parelles que formant una rotllana l'encerclen, balla entre les dones. Finalment el Cornut pren una noia per la mà i trenca la rotllana per poder sortir ràpidament per un carrer adjacent. La música continua i s'acaba ballant unes sardanes . La cobla La Principal de Porqueres serà l'encarregada de la part musical d'aquesta tradició.