Un historiador desentranya les intrigues que afavoriren la supervivència de Franco

28.03.2016 | 07:17

L'historiador Carlos Collado Seidel desentranya en el seu llibre El telegrama que salvó a Franco les intrigues i conspiracions que van afavorir la supervivència del règim de Franco després del desembarcament aliat al nord d'Àfrica a final de 1942.
En una entrevista, Carlos Collado Seidel, professor d'història contemporània a la universitat alemanya de Marburg, va dir que en la historiografia sobre el període "faltava una visió de conjunt, i sobre tot el plantejament de les raons que expliquen el sorprenent supervivència d'un règim que era considerat feixista i factura de Hitler i Mussolini".
La documentació inèdita consultada per Collado constata que Churchill va ser el principal culpable que la República no rebés l'ajuda de les democràcies occidentals i que la seva "opció preferida era la restauració de la monarquia en la persona de Don Joan", no obstant això, els monàrquics espanyols se'ls veia igual de fragmentats que els republicans i "incapaços d'arribar a una postura unànime per reemplaçar Franco". Davant aquesta situació, continua l'autor, l'executiu londinenc "tampoc es va plantejar l'opció de prendre partit obertament per la causa monàrquica".
El profund conservadorisme i anticomunisme de Churchill no expliquen per si sols, segons el seu parer, que apostés per mantenir Franco, ja que "Churchill es movia pels interessos de l'Imperi britànic i el pas per l'estret de Gibraltar seguia tenint una rellevància vital per al seu proveïment i les seves comunicacions marítimes". Pensa Collado que "Churchill seguia actuant segons els paràmetres de la diplomàcia britànica vuitcentista i el seu ministre d'Exteriors ?discrepava d'aquest plantejament".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema