El papa Francesc va repassar ahir en el seu missatge de Pasqua els nombrosos episodis d'odi i mort dels nostres dies, i també va expressar la seva proximitat a les víctimes del terrorisme de tot el món i va demanar acollir els refugiats.

"Davant els forats espirituals i morals de la humanitat, davant el buit que es crea en el cor i que provoca odi i mort, només una infinita misericòrdia pot donar-nos la salvació": així va començar el seu missatge el Papa des de la balconada central de la Basílica de Sant Pere.

Les paraules de Francesc després dels atemptats del dimarts passat a Brussel·les, amb la mort de 31 persones i tres centenars de ferits, van cobrar encara més força quan va mostrar la seva proximitat a les víctimes del terrorisme.

"Aquesta forma cega i brutal de violència que no cessa de vessar sang innocent en diferents parts del món", va definir el pontífex, que va recordar els recents atemptats a Bèlgica, però també Turquia, Nigèria, Txad, Camerun i Costa d'Ivori.

No va faltar una referència a un altre dels drames actuals, el de la immigració i va lamentar que molts immigrants i refugiats trobin "molt sovint en el seu camí la mort o, en tot cas, el rebuig dels qui podrien oferir-los hospitalitat i ajuda".

"Són una munió cada vegada més gran d'emigrants i refugiats -incloent molts nens- que fugen de la guerra, la gana, la pobresa i la injustícia social", va recordar Francesc.

Especial esment a Síria

Des de la balconada on el 13 de març de 2013 va ser presentat com a Papa, Francesc es va referir també a les cròniques diàries "repletes d'informes sobre delictes brutals, que sovint es cometen en l'àmbit domèstic". I també "de conflictes armats a gran escala que sotmeten poblacions senceres a proves indicibles".

Entre ells va pregar per Síria, "un país estripat per un llarg conflicte, amb el seu trist rastre de destrucció, mort, menyspreu pel dret humanitari i la desintegració de la convivència civil".

Va encomanar al "poder del Senyor ressuscitat" les converses en curs, "perquè, amb la bona voluntat i la cooperació de tots, es puguin recollir fruits de pau i emprendre la construcció una societat fraterna, respectuosa de la dignitat i els drets de tots els ciutadans".

Va instar també al fet que s'estovi "la duresa del nostre cor" perquè es pugui promoure "un intercanvi fecund entre pobles i cultures a la conca del Mediterrani i a l'Orient Mitjà, en particular a l'Iraq, Iemen i Líbia". I que es "fomenti la convivència entre israelians i palestins a Terra Santa, així com la disponibilitat pacient i el compromís quotidià de treballar en la construcció dels fonaments d'una pau justa i duradora a través de negociacions directes i sinceres".