L'associació Salvar l'Arxiu de Salamanca ha intensificat les mobilitzacions per exigir a Catalunya que «compleixi la llei» i torni documents que «manté indegudament en el seu poder».

En un comunicat de la plataforma HazteOir.org s'assenyala que, davant el «reiterat incompliment» de la sentència del Tribunal Constitucional i els actes emesos pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i a l'espera de conèixer el dictamen final del procés judicial, l'associació ha convocat per divendres una concentració a Barcelona «per reclamar la devolució dels documents».

El president de l'associació Salvar l'Arxiu, Policarpo Sánchez, ha informat que, a més d'aquesta concentració, lliuraran avui a la Delegació del Govern a Madrid les més de 30.000 firmes dels ciutadans que han abonat la seva petició de devolució dels «papers robats».

Avui també la senadora de Fòrum Astúries, Rosa Domínguez de Posada, presentarà una moció a la Comissió de Cultura de la Cambra Alta per reclamar els documents que «reté il·legalment la Generalitat catalana».

Sánchez recorda que el Govern català incompleix «sistemàticament» la sentència del TC, amb la qual cosa demostra «una absoluta insensibilitat al dolor que l'espoliació ha provocat en les famílies afectades».

Insisteix que la Generalitat segueix sense justificar prop d'un milió i mig dels documents que va treure de l'Arxiu de Salamanca «sense aporti documental» i tampoc ha respost als requeriments judicials que li exigeixen una explicació sobre aquest fons. Una campanya ciutadana a través de l'associació HazteOir.org ha recollit més de 30.000 suports.