Un nou fàrmac contra el càncer de còlon és capaç de resistir les mutacions

L'antioncogèn, descobert a l'Hospital del Mar, millorarà la teràpia dirigida contra els tumors metastàsics

30.03.2016 | 07:30

Un estudi internacional liderat per metges de l'Hospital del Mar i investigadors de l'IMIM (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ha identificat un nou fàrmac antioncogèn EGFR per sumar al fins ara limitat arsenal terapèutic existent contra el càncer de còlon metastàtic. Es tracta d'una nova generació de fàrmacs que són més potents i funcionen en els pacients encara que hi hagi mutacions a l'oncogèn EGFR, fins ara responsable de les resistències que sorgeixen durant els tractaments amb aquest tipus de teràpies dirigides.
Aquest estudi, publicat aquesta setmana a la revista científica Clinical Cancer Research presenta els resultats d'aquest nou fàrmac -Sym004- en línies cel·lulars de càncer colorectal, en models animals i en alguns pacients tractats amb el fàrmac. El pròxim pas és iniciar, a curt termini, un assaig clínic col·laboratiu entre centres d'excel·lència oncològica que ja s'està dissenyant.
Segons els investigadors, les teràpies dirigides han suposat un pas de gegant en els tractaments oncològics, aconseguint tractaments molt orientats a mutacions concretes dels tumors i minimitzant els efectes secundaris indiscriminats de les quimioteràpies tradicionals. Però l'aparició de resistències als tractaments o mutacions als receptors d'aquests fàrmacs és un dels reptes a vèncer.
«El cetuximab i el panitumumab, són fàrmacs anti-EGFR eficaços per al tractament d'un subgrup de pacients amb càncer colorectal metastàtic Desgraciadament els pacients al cap d'un temps deixen de respondre al fàrmac, a causa de l'adquisició de mutacions en EGFR en aproximadament el 25% dels casos», va explicar ahir la doctora Clara Montagut, oncòloga de l'Hospital del Mar i coordinadora de l'estudi.

Augmentar les teràpies
Un dels factors limitants dels tractaments biològics en càncer de còlon (com el Cetuximab i el Panitumumab) és que quan deixen de funcionar a causa de l'aparició de mutacions de resistència, no es disposa d'alternatives de tractament eficaces. Encara que la incorporació de fàrmacs biològics i els avenços en la quimioteràpia han millorat molt el tractament d'aquest càncer, un dels reptes actuals del càncer de còlon metastàtic és augmentar l'arsenal terapèutic.
El càncer colorectal és el tumor més freqüent en homes i dones i la seva incidència va en augment any rere any, i és la primera causa de mort per càncer quan se sumen homes i dones.
La recerca d'estratègies terapèutiques per evitar la resistència impulsada per aquestes mutacions és un dels objectius de la investigació oncològica que realitza l'equip de l'Hospital del Mar conjuntament amb el Programa d'Investigació en Càncer de l'IMIM que dirigeix Joan Albanell, cap del servei d'oncologia de l'Hospital del Mar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema