El president del Consell Nacional de la Cultura i els Arts (CoNCA), Carles Duarte, va qualificar ahir de «dramàtic» l'impacte de la crisi sobre la cultura i va indicar que, malgrat la «lleu» recuperació del cinema i del teatre el 2015, les xifres globals mostren la «vulnerabilitat» del sector.

Carles Duarte va presentar al Parlament tres informes: la memòria del 2014, l'informe sobre l'estat de la cultura del 2015 i 36 propostes per millorar el món de la cultura, dels quals va extreure que el sector ha patit un «descens alarmant» en el pes de l'economia catalana: amb un descens del 2,8% al 2% del PIB des que va començar les crisis.

El president del CoNCA va assenyalar la reducció del consum privat i dels pressupostos com a principals motius de l'estat «greu» de la cultura, i va afegir que «la falta de legislació ambiciosa per afavorir el mecenatge» i l'augment de l'IVA cultural «no han ajudat a millorar la situació».

Des de 2010 i fins a 2015, el sector editorial ha passat de facturar 350 milions d'euros anuals a 200 milions, les llibreries han perdut un 40% dels seus ingressos i la facturació del sector audiovisual s'ha reduït gairebé a la meitat, de 300 a 164 milions d'euros.

A més de reclamar un increment del pressupost cultural, Duarte va insistir en la reducció de ?l'IVA cultural al 4%, la compatibilitat entre jubilació i activitat artística, la implementació de nous cicles formatius artístics o la creació d'un estatut de l'artista.

Davant les explicacions de Duarte, els diputats van expressar la seva «coincidència» amb el ?diagnòstic però van demanar concreció sobre quines han de ser les mesures prioritàries els pròxims mesos.

La diputada de Junts pel Sí Teresa Vallverdú va declarar que la situació de la cultura és «dramàtica» i va afegir que el seu grup se suma a la reivindicació d'una nova regulació del mecenatge «fins on sigui possible».