El president de la SGAE, José Luis Acosta, ha presentat aquesta tarda la seva dimissió irrevocable davant el Consell de Direcció d'aquesta entitat en considerar que no pot compatibilitzar la seva vida professional, com a guionista i productor, i personal amb el càrrec, segons ha explicat ell mateix.

La seva vida personal i la seva salut, ha afegit, s'han vist molt afectades des que va ser nomenat el 25 de juliol de 2015.

Posteriorment, segons un comunicat remès per la SGAE, Acosta ha fet pública una carta als socis en la qual recorda que des que va assumir la presidència va manifestar la seva voluntat d'exercir-la «sense arraconar» la seva professió ni el seu ofici de guionista.

«En aquests últims mesos, l'esforç realitzat per poder compatibilitzar ambdues ha acabat erosionant la meva salut i la meva vida personal, la qual cosa m'ha portat a prendre aquesta decisió», indica i aprofita per «demanar disculpes» pels «possibles errors» que hagi pogut cometre en aquests anys.

Agraeix també el seu treball als «excel·lents empleats, directius i autors que han treballat dia a dia de forma constructiva per la SGAE» i la defensa d'«els drets dels autors, tan vulnerables en aquests durs temps».

Fuentes de la SGAE han explicat que Acosta ha plantejat la seva dimissió a l'inici de la reunió del Consell de Direcció, que entre els punts del dia que havia de tractar, com l'aprovació dels seus comptes, no incloïa «en absolut» el de la continuïtat del president.

Davant el Consell, Acosta (Úbeda, Jaén, 1961) ha plantejat, segons aquestes fonts, que no podia compaginar la seva responsabilitat en la SGAE i la seva activitat professional i que havia de «deixar-ho».

A partir d'ara, com ja va passar quan Anton Reixa, al que va substituir Acosta, va ser apartat del seu càrrec, el vicepresident de major edat assumeix la presidència.

La Junta Directiva haurà de decidir en els propers dies el procediment per a la seva substitució.

Acosta va ser reelegit el 9 de març de l'any passat com a president de la SGAE, per 24 vots enfront dels 14 que havia obtingut el seu oponent, José Miguel Fernández Sastrón, que ocupa una de les quatre vicepresidències de l'entitat.

Sastrón ha explicat aquesta tarda que Acosta ha dimitit «voluntàriament», «per raons personals» i «sense tensió alguna».

En la seva primera compareixença després de la reelecció, el fins a hora president de la SGAE va assenyalar que confiava que «el sentit comú» predominés sobre qualsevol altre argument, encara que reconeixia que era difícil el consens en aquesta entitat, conformada per 39 membres distribuïts per col·legis, cadascun amb interessos diferents.

Així, el Col·legi de Gran Dret (autors, coreògrafs i músics d'arts escèniques) compta amb 16 membres en la junta; Petit Dret (compositors i lletristes de música), amb 6; Audiovisual (directors, realitzadors, guionistes), amb 9 membres; i el Col·legi d'Editors (editors musicals), que té 8.

Aquesta composició, explicava llavors Acosta, feia «complicada» la governança de l'entitat, per la qual cosa apostava per una major independència intercolegial.

Pretenia per a això modificar els estatuts de l'entitat, alguna cosa que és, en qualsevol cas, necessari en aplicació de la Llei de Propietat Intel·lectual.

No obstant això, l'última Assemblea general extraordinària de socis, celebrada el passat 18 de febrer, a la qual van assistir 845 socis, amb 15.829 vots representats, van rebutjar les reformes estatutàries propostes.

Aquella Assemblea responia a l'exigit en la modificació de la Llei de Propietat Intel·lectual, en vigor des de l'1 de gener de l'any passat, per la qual les entitats de gestió espanyoles han de modificar els estatuts que les regeixen.

Atès que en el cas de la SGAE un canvi en els seus estatuts ha de ser aprovat pels seus socis amb dret a vot, es van celebrar «preasamblees» territorials en dotze comunitats autònomes, en les quals la junta directiva de l'entitat proposava correccions d'estil, adaptacions i concordances en alguns articles dels estatuts de l'entitat, la terminologia de la qual, redacció o numeració havia quedat obsoleta.

Els socis també van rebutjar aquesta proposta amb un 50,65 % de vots negatius (7.885 vots), un 47,60 % afirmatius (7.411 vots) i un 1,7 % d'abstencions (272 vots).