Científics de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB) de Barcelona han descobert una proteïna imprescindible per formar òvuls i espermatozoides, sense la qual, en proves fetes en ratolins dels dos sexes, els animals són estèrils. Els resultats, publicats a la revista Nature Communications, podrien servir de base per desenvolupar anticonceptius masculins, segons han informat els investigadors.

La investigació, liderada per Ángel R. Nebreda, ha revelat que la proteïna RingoA és un regulador fonamental de la meiosis, procés de divisió cel·lular pel que es produeixen òvuls i espermatozoides per a la reproducció sexual de mamífers. Segons Nebreda, les cèl·lules sexuals, a diferència de les cèl·lules de la resta de l'organisme, contenen la meitat de cromosomes (són haploides) a causa d'aquest tipus especial de divisió cel·lular.

En la meiosis, a partir d'una cèl·lula precursora -cèl·lules germinals primordials- s'obtenen durant l'espermatogènesis quatre espermatozoides mentre que en la ovogènesis es produeix un sol ovòcit (els altres tres degeneren durant el procés). Els ratolins sense RingoA obtinguts al Laboratori de Senyalització i Cicle Cel·lular del professor Nebreda estan aparentment sans, però són completament estèrils, tant mascles com femelles.

Després de tres anys d'experiments, els investigadors de l'IRB Petra Mikolcevic i Michitaka Isoda han descrit els desajustos moleculars que es produeixen durant la meiosis a causa de la falta d'aquesta proteïna. Amb l'estudi, els investigadors aporten noves dades sobre un procés fonamental per a totes les formes de vida que es reprodueixen sexualment.

Encara que la meiosis es va descriure a final del segle XIX, «queden molts interrogants oberts», explica aquest científic, guardonat amb un projecte de l'European Research Council. «No hi ha bons models in vitro per estudiar la meiosi. És difícil extreure els espermatòcits i fer estudis en plaques, s'han d'estudiar als testicles. I amb els ovòcits encara és pitjor, perquè a les femelles els òvuls es generen en les fases primerenques del desenvolupament i treballar amb embrions és tècnicament complex», afegeix l'investigador.

Els científics han descobert que RingoA és un activador fonamental de la proteïna Cdk2, la quinasa amb la qual forma un complex necessari per portar a terme la meiosis. De fet, el model genètic de ratolí sense Cdk2 publicat fa 12 anys pel grup de Mariano Barbacid en el CNIO és també viable però estèril i presenta exactament les mateixes alteracions en meiosis que l'obtingut ara pels investigadors de l'IRB Barcelona. «En biologia, si obtens dos fenotips pràcticament indistingibles és una indicació que les proteïnes exerceixen la mateixa funció i que poden treballen juntes».

El que no se sabia fins ara és que la parella fonamental de Cdk2 en meiosis era RingoA, perquè Cdk2 normalment forma complexos amb un altre tipus de proteïnes anomenades ciclines. «No seria irraonable pensar a desenvolupar un anticonceptiu masculí basat en inhibidors per a RingoA-Cdk2», va proposar Nebreda.

Així, com les dones generen els ovòcits durant el desenvolupament embrionari i per tant no tindria cap sentit, els homes produeixen espermatozoides durant pràcticament tota l'edat adulta. «Si la indústria volgués invertir en aquest tema, tenim les tècniques bioquímiques a punt per buscar inhibidors», va concloure Nebreda