Miquel Casas presentarà demà divendres (20h) a l'Orfeó Popular d'Olot la novel·la Truc de festes. La presentació anirà a càrrec de l'escriptor Antoni Pladevall i l'exregidora de Festes, Mar Roca. Es tracta de la tercera novel·la de Miquel Casas i com les altres (Secrets sota la greda i Plagues i volcans) està ambientada a Olot i els personatges són identificables amb veïns de la ciutat.

El tercer lliurament de Casas s'ambienta a les Festes del Tura. Hi ha hagut un assassinat i un robatori. La ciutat es transforma durant els cinc dies de festes. Enmig d'un itinerari ple de gentades, xarangues, ballades de gegants, concerts i actes culturals, el protagonista, l'enterrador perspicaç, haurà de desfer un nus començat a partir d'uns naips.

Miquel Casas explica: «Tres alcaldes de la Garrotxa reben uns naips que van acompanyats d'una nota. Es tracta d'una amenaça». La manifestació de males intencions va a parar als Mossos d'Esquadra. Els agents demanen la col·laboració de l'enterrador perspicaç, que comença una investigació pel seu compte. Una cerca de dades molt complicada, perquè el moment alt de la investigació comença amb les Festes del Tura.

L'enterrador es troba enmig de la cercavila d'inici de festes. La desfilada musical té lloc en una diada de sol de primers de setembre. Els gegants, seguits per centenars de peces de la faràndula i de desenes de cobles i de xarangues, s'han d'obrir pas enmig d'una multitud.

De les finestres plou cava i el sol peta fort. Tot va en contra de l'enterramorts, acostumat al un silenci propici per cavil·lar. Totes les terrasses estan plenes i no troba lloc per pensar en companyia d'una Sant Miquel o d'un cigaló de brandy 103.

El sol s'amaga i comença el pregó, l'esclat del volcanet, els concerts i els balls. L'enterrador cerca en va entre la gent. Això no obstant, veu coses que els altres no veuen i comprova que un accident en realitat és un assassinat.

Enmig del bullici festiu té lloc un robatori que ell també relaciona amb les amenaces. Quan la tornaboda, la sardana de germanor i els focs d'artifici del darrer dia marquen el final de les festes, l'enterrador perspicaç té el cas quasi resolt.

Novel·la esperada

Les dues novel·les anteriors -policiaques i de misteri- van crear seguidors i ara Truc de cartes ésun llibre esperat. Així li ho manifestaven ahir a Miquel Casas els vianants. La preocupació de molts era sortir-hi. És a dir, volien identificar-se en el text com a personatges imaginaris d'una complicació que ningú voldria per a la vida real, però que dins d'una fantasia és interessant i alegra la vida.