Les termes romanes de Caldes de Malavella han experimentat un tractament pioner a Espanya per a la conservació d'antigues estructures arquitectòniques, basat en l'ús d'una selecció de bacteris que són presents de froma natural a l'aigua del mar. El mètode consisteix a alimentar aquests bacteris durant quatre dies amb un compost de carbonat, calci i proteïnes per després retirar-lo i deixar-los morir. De forma natural i per una reacció química amb el diòxid de carboni de l'aire, aquests organismes es petrifiquen i, pel seu alt contingut en carbonat de calci s'integren al morter de la piscina de les termes.

Aquesta intervenció pel conjunt de termes romanes de Caldes es considera òptima, ja que evita aplicar productes químics, els quals es poden deteriorar i tenen una capacitat per protegir el material inferior. El fons de la piscina de les termes romanes està format per un morter que sustenta una barreja de calç, terra i trossos de terrissa coneguda com a opus signum, que s'utilitzava en aquella època per impermeabilitzar la superfície de la pedra.

L'objectiu de la intervenció és conservar i preservar el bon estat en què està actualment el fons de la piscina, la part de les Termes Romanes que és més sensible, ja que, a diferència de la resta de l'edifici, resta al descobert i està més exposada a les inclemències meteorològiques. Les obres de condicionament, protecció i adequació del monument, que està declarat un Bé Cultural d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya, es van acabar a la tardor de l'any passat i es van centrar a recuperar l'opus signum.

Segons ha informat l'ajuntament d'aquest municipi, aquesta tècnica s'ha dut a terme en altres llocs tan emblemàtics com els arcbotants de l'absis de la catedral de Notre Dame de París. L'actuació és una iniciativa de l'ajuntament d'aquesta localitat i compta amb una subvenció de la Diputació de Girona.