Els bisbes de Catalunya han retret als governs d'Europa i a una part de les poblacions europees que «no estiguin a l'alçada de la seva obligació legal i moral de protegir i acollir tots els refugiats, cosa que provoca encara més patiments». En una nota de la Conferència Episcopal Tarraconense, que agrupa tots els bisbes de Catalunya, aquests han expressat la seva solidaritat amb «els milions de persones que han hagut de fugir de diferents països de l'Orient Mitjà, Àsia i Àfrica com a conseqüència dels terribles conflictes armats i de les persecucions». També han mostrat el seu suport als «milions de persones que al món es veuen obligades a emigrar a causa de la pobresa».

Després de recordar que en els seus desplaçaments, refugiats i emigrants pateixen sovint situacions extremadament precàries, abusos de xarxes que trafiquen amb les persones i, a vegades, també rebuig social i tracte inadequat per part d'algunes autoritats, els bisbes demanen que «tots els emigrants i refugiats siguin protegits i tractats d'acord amb la dignitat que mereix tota persona».

«Desgraciadament, ens fa profundament mal constatar que algunes polítiques desenvolupades pels governs d'Europa i l'actitud d'una part de les poblacions europees no s'estan mostrant a l'altura de la seva obligació legal i moral de protegir i acollir tots els refugiats, cosa que provoca encara més patiments», retreuen. Els prelats, en canvi, lloen els gestos i esforços de solidaritat de bona part de la ciutadania i d'organitzacions no governamentals «que s'han multiplicat a tot arreu».

En aquest sentit, subratllen que també a Catalunya hi ha hagut moltes persones i organitzacions que s'han mobilitzat en iniciatives de salvament, assistència humanitària i sensibilització social. A més, recorden que les diòcesis catalanes, a través de Càritas i altres entitats catòliques, han ofert des del primer moment equipaments i recursos per a l'acollida i, de fet, fa temps que atenen refugiats i ajuden a sensibilitzar l'opinió pública.