El centre històric de Girona va despertar ahir plagat d'enganxines al carrer amb frases com «Los del sud us matarem a tots», «Girona ens roba!!!» o «No a l'imperi cultural, lingüístic, polític i econòmic de les comarques de Barcelona i Girona».

Els adhesius, que inicialment van desencadenar com a mínim confusió, formen part de la campanya publicitària del llibre Los del sud us matarem a tots, firmat per Valero Sanmartí, una publicació de l'editorial Les Males Herbes que, segons la llista de llibres més venuts que elabora setmanalment la Llibreria Geli de Girona, s'ha situat al capdavant en l'apartat de ficció en català.

Les Males Herbes publicita el llibre com una sàtira corrosiva ambientada l'any 2032 en una Catalunya «subjugada al poder antodorrà». El protagonista, un humorista fracassat amb un xou per a nostàlgics a BCN World, crea un partit polític xenòfob i tirànic que aplega els «supervivents de la Catalunya Nova per liderar-los en una guerra civil contra la Catalunya Vella».

El retrat del president Carles Puigdemont apareix en un dels adhesius ratllat i en la publicitat del llibre se'l titlla de «pèrdfid gironí». I és que els personatges més notoris del món polític i cultural català apareixen caricaturitzats en aquesta obra, «deformats i maltractats fins a uns extrems mai vistos».

El llibre proposa fins a més d'una trentena d'itineraris de lectura que el lector pot compondre al seu gust. Valero Sanmartí es defineix com un extraficant d'esclaus agrícoles a Lleida que s'ha jubilat per «dedicar-se a l'erudició, el sexe tirànic i al consum de farlopa sense mesura, fet que li provoca un frenesí intel·lectual i creatiu frapant, però el devasta moralment».