les mones de pasqua

04.04.2016 | 07:05
les mones de pasqua

és més fàcil parlar de la pastisseria de Pasqua -en aquest cas, les mones- que no pas de la celebració de la Pasqua. Tinc la impressió que molta gent no sabria explicar-ne, sumàriament, el sentit. Vull dir el compromís, allò que els francesos anomenen l'engagement.
Un jueu entenia la Pasqua com un clam de llibertat. Sabia que el seu poble havia crescut esclau, llargs anys, a l'Egipte del Faraó. També sabia que el Messies seria el vertader i total alliberador. L'afany de llibertat és un crit profund de l'ànima humana que es veu empesa cap a la veritat, la bellesa i que des de de les pròpies entranyes experimenta la temptació i el mal. Però la Història jueva està barrejada amb la d'un Home que els seus caps religiosos i polítics no varen acceptar. El van condemnar sense judici. Aquest home va dir que era Déu. Va donar-ne proves. Molts van creure en Ell. Va viure i va ensenyar a viure estimant.
L'amor cristià no té lligams ni té límits. El seu destí últim és l'eternitat. Va morir un Divendres Sant, a les tres de la tarda. A la matinada de la Pasqua, la gent que el va veure ha donat la vida per afirmar aquesta veritat. Però abans de donar-la, la va canviar. La llibertat comença per una conversió. La majoria no va canviar res del que feia. Va canviar el cor. Va ensenyar a estimar. Va fer seu el perdó. Va viure amb la joia de l'esperança. Ell viu. És Jesús. Es fa trobadís, cada dia, si es vol, en l'Eucaristia. Aixeques un pèl el cor i parles amb Ell, aprens, a poc a poc i amb molts fracassos, a sofrir sense publicar-ho, a estimar sense posar límits, a donar-se, com Ell, a sortir de tu mateix, del teu jo i dels teus projectes sense més horitzó que la pròpia comoditat. Aquesta llibertat és un enriquiment de la llibertat humana. És anterior a qualsevol llei humana. El relativisme, l'agnosticisme, el materialisme, no poden entendre aquesta llibertat, perquè floten en la incertesa o en la negació de l'esperit.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema