Un grup d'anguiles femella procedents del Mar Menor (Múrcia) i de l'Albufera de València se sotmetrà a un tractament de reproducció assistida dins d'un projecte de recerca dirigit a la conservació d'aquesta espècie, en perill crític d'extinció.

Un centenar d'anguiles ja es troben en un aquari de l'Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València, on estan en procés d'adaptació (quarentena) i gairebé a punt de començar un tractament hormonal pensat per a la seva reproducció en captivitat, un procediment inèdit fins al moment.

A l'abril s'iniciarà la fase experimental del projecte amb la col·laboració de l'empresa Rara Avis, dedicada a la recerca i desenvolupament de mètodes de reproducció assistida en animals en perill d'extinció o alt valor ecològic o econòmic.

El seu director tècnic, Ignacio Giménez, i un equip de l'empresa disposen de l'hormona de l'anguila, que van dissenyar en el seu laboratori al novembre de 2014 utilitzant les seqüències d'ADN pròpies del peix i amb el mateix sistema de producció que s'usa per a l'obtenció d'hormones humanes.

Segons ha explicat Giménez, s'aplicarà una injecció setmanal a les anguiles i en funció de la resposta s'ajustaran les dosis per a la inducció del cicle ovàric, per "no hiperestimular ni quedar-te curt, exactament el mateix que en els humans".

En anguiles mascle ja s'ha fet una primera prova i es va aconseguir espermatozoide de "molt bona qualitat", i en aquest projecte se'ls estimularà perquè alliberin l'esperma. L'escull "més gran" són les femelles, ja que no se sap què passa amb el seu desenvolupament larvari i dels ous.