El papa Francesc, en un gest inèdit, va demanar ahir recollir fons el pròxim 24 d'abril a les parròquies d'Europa durant la missa del diumenge per destinar-los a pal·liar la greu situació que s'està vivint a Ucraïna. Després de la missa dedicada a la Misericòrdia, Francesc va anunciar aquesta iniciativa a favor dels "que es troben en aquestes terres colpejades per l'hostilitat, que ja ha causat diversos milers de morts, i els qui s'han vist obligats a abandonar-les davant la greu situació". Va demanar "una generosa donació" als fidels i "un gest de caritat que, a més d'alleujar els sofriments materials, vol expressar la meva proximitat i solidaritat i la de tota l'Església amb Ucraïna".

Per donar suport a la petició del pontífex argentí, que demostra seguir molt de prop la complicada situació a l'est d'Ucraïna i en la frontera ucraïnesa-russa, la pàgina web de la Ràdio Vaticana va publicar un article en el qual alerta sobre les mancances humanitàries en aquest país.

Segons dades de la ràdio oficial del Vaticà, necessiten ajuda "800.000 persones que es troben desplaçades" en territoris sota control del Govern ucraïnès, així com 2.700.000 persones en zones sota control dels separatistes prorussos a l'est del país. Prop de mig milió de persones tenen "una urgent necessitat de rebre aliments", però les principals mancances són sanitàries, amb alt risc de la difusió de la sida i de la tuberculosi.

En la situació més dramàtica es troben els nens, ja que uns 200.000 menors han hagut d'abandonar casa seva i refugiar-se en altres regions allunyades del conflicte. "Un de cada quatre nens ucraïnesos és un desplaçat", va assegurar l'emissora. Els fons recollits en la col·lecta s'han de repartir com a ajuda humanitària per a tots els necessitats i en cooperació amb totes les representacions religioses del país, on els catòlics són prop del 10 per cent, explica la Ràdio Vaticana.

Altres fonts vaticanes van explicar que es tracta d'un gest especial del pontífex, ja que mai l'Església Catòlica havia convocat una col·lecta per a una situació d'emergència puntual. L'objectiu del Papa és, doncs, alertar sobre una situació humanitària que els preocupa i que creuen que mereix més atenció mediàtica.