Cap universitat espanyola i només sis europees figuren entre les 25 millors universitats del món sobre investigació, segons el rànquing multidimensional U-Multirank impulsat per la Comissió Europea (CE) i publicat ahir.

En les classificacions d'U-Multirank no figura cap universitat espanyola entre els indicadors que avaluen la investigació, que són el nombre de treballs publicats, el nombre de publicacions citades i el nombre de treballs interdisciplinaris.

Les universitats nord-americanes dominen les categories d'investigació i excel·lència acadèmica, en copar 18 dels 25 primers llocs en nombre de publicacions citades, categoria en la qual només figuren sis centres europeus: dos del Regne Unit, dos de França, un de Suïssa i un de Finlàndia.

La Universitat de Rockefeller, seguida pel MIT de Boston, la Universitat de Stanford, Harvard, Princeton, Caltech i Berkeley, són les més prominents en aquest camp.

En l'indicador de nombre de publicacions emeses, les universitats nord-americanes tornen a destacar amb 12 centres entre les 25 universitats més productives, i només cinc centres europeus (quatre de Regne Unit i un de França).

No obstant això, la tendència canvia en les categories que mesuren la transferència de coneixement, com les publicacions al costat de socis industrials, on 17 de les 25 millors universitats són europees i entre les quals figura la Universitat Antonio de Nebrija (Madrid) en vint-i-unena posició.

En l'índex de desenvolupament professional continu, que també mesura la transferència de coneixement, figuren quatre universitats espanyoles: la Oberta de Catalunya (13a), la Mondragón (14a), l'Antonio de Nebrija (17a) i la Universitat Ramon Llull (23a).