L'actriu Chus Lampreave, una secundària de luxe en les seves més de vuitanta pel·lícules, especialment popular a partir dels seus treballs amb Pedro Almodóvar, va morir ahir als 85 anys a Almeria. María Jesús Lampreave va debutar l'any 1959, i de la mà del director Jaime de Armiñán, va rodar pel·lícules com ara Mi querida señorita (1971), Nunca es tarde (1973) o El amor del capitán Brando (1974).

L'actriu també és recordada pels seus treballs sota la direcció de Luís García Berlanga, que va comptar amb ella en diversos films. La escopeta nacional l'any 1977, Patrimonio nacional el 1980 i Nacional 3 l'any 1982, així com Moros y cristianos (1987).

Chus Lampreave quasi sempre va encarnar personatges secundaris, encara que el seu paper d'àvia «passota» la va convertir en una actriu popular, especialment entre el públic jove dels anys vuitanta, quan va començar a sortir a les pel·lícules de Pedro Almodóvar.

De fet, Lampreave apareix en vuit de les vint pel·lícules del director manxec. La seva última aparició en un llargmetratge va ser a Torrente 5: Operación Eurovegas (2014), on va tornar a interpretar, dirigida per el director Santiago Segura, Reme, com ja va fer a una altra pel·lícula del director madrileny, en aquest cas Torrente, el brazo tonto de la ley (1998).

En els últims anys havia protagonitzat dos anuncis que van contribuir a potenciar encara més la seva popularitat: un d'un producte de neteja, a les ordres de Juan Antonio Baiona, que confessava que des que va començar a fer cinema treballar amb Lampreave era un dels seus reptes; i un altre, en aquest cas sota la direcció de Benito Zambrano per a una fàbrica d'embotits. L'actriu va guanyar del Goya a millor actriu de repartiment per Belle Èpoque l'any 1992 i va ser candidata a aquests premis en aquesta categoria en cinc ocasions més.

Lampreave era molt popular també per algunes de les seves frases en el cinema. «Lo siento señorito, pero yo soy testiga de Jehová y mi religión me prohíbe mentir», «No me grites que me sube el azúcar», «Paso total de vosotras, me aburrís» són algunes de les frases que es recorden al Twitter, i que van convertir ahir l'artista pòstumament en trending topic.

L'actriu va rebutjar una última participació a La Reina de España, amb Fernando Trueba. Lampreave tenia una oferta per fer un personatge nou en aquesta pel·lícula, però com que havia de viatjar a Budapest i va haver de declinar l'oferta, fet que li va doldre molt.