El 70% de la població és sedentària, un dels problemes de salut actuals més greus, segons van alertar ahir els metges de capçalera de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària de Catalunya (CAMFiC). Amb motiu de la commemoració avui del Dia Mundial de l'Activitat Física, la CAMFiC vol sensibilitzar la població sobre les greus conseqüències que implica el sedentarisme.

Segons els metges, el sedentarisme ja es considera com un dels factors de mortalitat més rellevants, empitjorant la salut i disminuint la qualitat de vida de les persones. A més, és el factor de risc que genera més malalties com l'obesitat, la hipertensió arterial, la diabetis, l'increment del colesterol que causen infarts o ictus, però també incrementa alguns càncers, malalties mentals o de l'aparell locomotor (com artrosi, osteoporosi o fibromiàlgia).

«Les persones físicament actives viuen més i millor, consumeixen menys fàrmacs i són més feliços», va explicar la doctora Montserrat Romaguera, coordinadora del grup d'exercici físic i salut de la CAMFiC. Segons Romaguera, estar actius físicament és favorable quan ens plantegem deixar de fumar, o davant el risc de pèrdua de calci dels ossos. «No hem de confondre exercici saludable amb esport i competició. No pretenem convertir en atletes els nostres pacients, sinó adaptar a la seva edat, aptitud física, preferències i recursos que ofereix el nostre entorn».

L'OMS recomana als adults 30 minuts d'activitat moderada cinc dies la setmana, mentre que en nens i adolescents aconsella 60 minuts tots els dies de la setmana, que poden ser en un entorn laboral, en desplaçaments o en activitats lúdiques.