El Gremi de Llibreters de Catalunya espera incrementar el pròxim Sant Jordi entre un 1 i un 2% les vendes de llibres respecte de la diada del 2015, en la qual es van vendre 1,5 milions d'exemplars i la facturació va ser de prop de 20,35 milions d'euros, segons va dir ahir el president de l'entitat, Antoni Daura, en l'acte on va donar a conèixer les espectatives del Sant Jordi d'enguany juntament amb el president de la Cambra del Llibre de Catalunya, Patrici Tixis. Un Sant Jordi que aquest any coincideix amb un dissabte i que comptarà amb una oferta de més de 40.000 títols de tots els gèneres.

Daura va assegurar que l'esperança dels llibreters és seguir amb la «tendència positiva» dels últims dos anys, en què hi ha hagut increments de vendes i de facturació d'entre el 4% del 2013 a 2014 i del 6% entre 2014 i 2015, després que en els anys més durs de la crisi «s'havia arribat a baixar entre set i vuit punts el percentatge».

Segons el president del gremi, sembla que la situació del mercat hagi tocat fons i que, per tant, se seguirà la recuperació dels últims anys. Sobre el fet que la jornada caigui en dissabte, Daura va indicar que estan «vacunats», ja que passa cada set anys, tot i que no va defugir de reconèixer que, quan la Diada cau en dia laborable, «les vendes són més estabilitzades». Els Sant Jordi que cauen en dissabte hi ha un cert moviment que sempre es reflexa en les vendes, però confia que, en conjunt, no vagin a pitjor, sinó a millor.

Per la seva banda Patrici Tixis va proclamar que Sant Jordi és sempre una demostració «de la vitalitat que té el llibre de paper, que segueix sent entre el 95 i el 97% de la nostra activitat habitual, mentre que el suport digital està al voltant del 3». Segons la seva opinió, encara que «és veritat que el llibre digital va fent-se un forat, tecnològicament encara no s'ha trobat l'eina que pugui combatre al paper, que és un objecte ideal i insaciable per gaudir de la lectura».

Per Tixis, el llibre de paper «té qualitats que no té cap altre entreteniment cultural, ja que és actiu, és formatiu i desenvolupa capacitats d'expressió i d'escriptura, cosa que no passa amb cap altre entreteniment cultural». «El llibre de paper està més fort que mai i per Sant Jordi ho veurem expressat», va afegir.

A més, va tornar a alertar sobre els alts índexs de la pirateria a Espanya, tot i que va mantenir que el lector no és consubstancialment consumidor de productes pirates i molts dels que pirategen, difícilment, acaben llegint tot el que tenen.

A més, va defensar que els editors actualment estan tranquils perquè ara sí que ofereixen la possibilitat que el llibre digital arribi de manera legal, consideren que han fet els deures i per només nou euros al mes es poden llegir tots els llibres que es vulguin, en una espècie de Spotify dels llibres.

Durant l'acte, Antoni Daura va avançar que avui mateix mantindran una reunió amb el conseller de Cultura, Santi Vila, amb la finalitat de treballar conjuntament a l'hora de plantejar el foment de la lectura, més enllà que cada gremi tingui la seva dinàmica, també es va mostrar partidari que s'elabori un nou i exhaustiu mapa de les llibreries catalanes, ja que el vigent data del 2007, que és anterior a les crisis i ha quedat obsolet.

Finalment el president del Gremi va donar a conèixer que aquest any una quinzena de llibreters europeus de països com França, Dinamarca, Alemanya, Gran Bretanya i de la resta d'Espanya acudiran a Barcelona el dia de Sant Jordi per conèixer in situ aquesta jornada, que compta amb el suport de la Premi Nobel de Literatura Svetlana Aleksiévitx, qui reivindica la importància del llibre i Barcelona és la seva «ciutat favorita».