El papa Francesc i el patriarca ecumènic de Constantinoble Bartomeu visitaran l'illa grega de Lesbos, focus de la crisi de refugiats, els propers dies 14 i 15 d'abril, segons va informar ahir el Govern grec. El primer ministre grec, Alexis Tsipras, i l'arquebisbe d'Atenes i tota Grècia Jeroni els acompanyaran en aquest viatge, amb el qual els líders de les dues esglésies volen honrar els esforços dels grecs en la gestió de la crisi.

Segons va informar a Efe el portaveu de l'arquebisbe, Jaris Konidaris, els tres religiosos visitaran el centre de detenció de Moria, en el qual hi ha més de 3.000 refugiats a l'espera que es processi la seva sol·licitud d'asil o que siguin deportats a Turquia. Allà, menjaran amb els refugiats i celebraran un acte d'homenatge a les víctimes que han deixat les seves vides en tractar d'arribar a territori de Grècia.

En un comunicat, el Govern grec va recordar que tant Francesc com Bartolomé han posat repetidament en relleu «la necessitat de mostrar solidaritat i han mostrat el seu rebuig a polítiques xenòfobes i inhumanes de fronteres tancades». Durant el recent missatge de Pasqua el summe pontífex va criticar els que no assisteixen als refugiats, va condemnar el terrorisme i va desitjar que l'esperança torni a Síria i a les persones que pateixen en aquest país, recorda el comunicat. Segons el Govern grec, amb aquesta visita Francesc i Bartolomé honren els esforços i l'eficàcia que han demostrat els ciutadans i les organitzacions humanitàries en aquest país a l'hora de gestionar aquesta crisi.

Enmig de les deportacions

La visita dels dos líders religiosos es produirà deu dies després d'haver començat les primeres deportacions d'immigrants a Turquia, en virtut de l'acord entre la Unió Europea i el Govern d'Ankara, pel qual dilluns ja van ser retornades 202 persones, majoritàriament pakistanesos i afganesos. El viatge sorgeix després que al març Jeroni enviés una carta a les institucions europees, a les esglésies ortodoxes, al consell Mundial d'Esglésies i als líders de les altres esglésies cristianes per sensibilitzar-los sobre el problema dels refugiats.

Posteriorment, Jeroni va ser informat per les autoritats del Vaticà que Francesc proposava «viatjar a una illa del mar Egeu, en una visita de poques hores, sense protocol i per raons estrictament humanitàries», segons ha comunicat avui l'Església ortodoxa grega. Tot i que no ha estat confirmat, també s'especula amb la possibilitat que el pontífex argentí acabi visitant el camp de refugiats d'Idomeni, on milers de persones intenten sobreviure amb l'esperança de creuar la frontera a Europa.

Amb aquesta visita les dues esglésies tornaran a mostrar la seva bona relació, malgrat les diferències que les separen, per estar al costat dels més necessitats.