Destacats escriptors com John Banville, Amélie Nothomb, Gonçalo M. Tavares, Javier Cercas, Juan José Millás o Najat El Hachmi seran alguns dels protagonistes del MOT Festival de Literatura Girona-Olot, que aquest any se centra en les «vides escrites».

A partir de dijous, i fins al 16 d'abril, les dues ciutats tindran com a protagonista la literatura, amb converses, lectures dramatitzades i teatre, amb l'objectiu d'aproximar els escriptors als seus lectors i «transmetre la idea que la literatura és important per al benestar de les persones».

En la primera jornada, dijous a la tarda, una de les estrelles serà l'escriptora belga Amélie Nothomb, que amb Casacuberta parlarà a Girona sobre les relacions entre vida i literatura, mentre que els catalans Jordi Puntí i Albert Forns aprofundiran en els seus projectes d'escriure dues vides «perfectament documentades», la pública, en el cas de Puntí, que està immers en un llibre sobre la peripècia del músic Xavier Cugat, i l'anònima en el cas de Forns.

De la seva banda, divendres, l'irlandès John Banville se centrarà en les «vides rebels» en la conversa que mantindrà amb la seva traductora al castellà, la madrilenya Nuria Barrios, i Gonçalo M. Tavares tractarà sobre les vides falses amb l'escriptor gallec Juan Tallón.

En aquesta edició també hi haurà un espai per a les «vides dibuixades», en una taula que reunirà a Lluís Juste de Nin, Toni Benages i Sebastià Roig.

Un altre apartat que crida l'atenció és «Escriure pares», que unirà els escriptors Luis Landero, Vicenç Villatoro i José Antonio Garriga Vela per reflexionar sobre la figura del pare a través d'una narrativa que es mou a mig camí entre la biografia, l'autobiografia i la ficció.

De la seva banda, les escriptores Imma Monsó, Najat El Hachmi i Stefanie Kremser, com filles, abordaran per què s'escriu sobre les mares.

Un altre debat del festival el protagonitzaran David Cirici, José Antonio Garriga Vela, Toni Orensanz i Josep Pastells, moderats pel periodista Toni Puntí, els quals invitaran el públic a descobrir la construcció literària de les «mil cares» de Picasso.

«Escriure maquis» és el títol de la conversa que hi haurà entre Alicia Giménez Bartlett i Martí Domínguez a Olot, el dia 15, quan també tindrà lloc una xerrada entre Juan José Millás i Monika Zgustová sobre «dones silencioses».

En canvi, el francès David Foenkinos i el pintor Perico Pastor debatran sobre la vida de la pintora berlinesa Charlotte Salomon, la vida de la qual va acabar a Auschwitz, embarassada i quan amb prou feines tenia 26 anys.

El personatge d'Enric Marco, convertit en l'«impostor per excel·lència», servirà de fil conductor en el cara a cara que mantindran Javier Cercas i Maria Barbal, a «Escriure impostors», mentre que el moçambiquès Mia Couto debatrà amb el periodista i escriptor Jordi Nopca respecte al repte que suposa escriure sobre la «bèstia humana».

La comissaria de l'esdeveniment, Mita Casacuberta, ha explicat aquest dimecres en una roda de premsa que mentre en la primera edició es va apostar per la literatura fantàstica i en la segona per com escriure les ciutats, en aquesta ocasió la idea és que s'explorin els processos creatius que hi ha darrere de les biografies literàries.

Tant el regidor de Cultura de Girona, Carles Ribas, com el d'Olot, Josep Berga, asseguren que es tracta d'una iniciativa ja consolidada i amb futur, «pensada per a tot el país» i en la qual es busca l'excel·lència.

Mita Casacuberta remarca que es tracta d'«un festival pensat per a tothom, tant per al lector que vol veure i tocar els seus escriptors, com per a aquells interessats a veure què s'està escrivint actualment i per què».