El festival A Cappella arriba a la cinquena edició i fa un pas endavant presentant la primera coproducció amb el centre d'arts escèniques El Canal de Salt. Es tracta d'un espectacles que combina música i teatre que parteix de la trobada que l'escriptor Josep Pla i el cineasta Orson Wells van tenir fa 50 anys a l'hotel La Gavina de S'Agaró. Pere Solés ha creat el text (que és ficcionat perquè mai va transcendir de què van parlar) i els dos personatges els interpretaran Quim Lecina i Jordi Coromina. La música la posaran Les Anxovetes -que fan havaneres- i The Hanfris Quartet, que van barbershop. El festival ha programat onze espectacles del 7 al 15 de maig, un cop més coincidint amb Girona Temps de Flors. La majoria de les actuacions són gratuïtes i només hi ha tres espectacles de pagament, entre els quals el concert dels cap de cartell, els americans Naturally 7.

Com ja és tradició, la ciutat de Girona fa coincidir l'exposició de Temps de Flors -un dels esdeveniments que més públic atrau- amb el festival A Cappella, dedicat a la veu. Enguany arriba a la cinquena edició i el festival fa un salt endavant. Per primer cop, presenta una producció pròpia, que s'ha gestat en col·laboració amb el Centre d'Arts Escèniques El Canal de Salt.

El director del festival, Pau Marquès, defineix l'espectacle com un "concert dramatitzat" on es combina la música a cappella i el teatre. El projecte rememora una trobada que l'escriptor empordanès Josep Pla i el cineasta americà Orson Wells van tenir fa cinquanta anys a l'hotel La Gavina de S'Agaró (Baix Empordà). D'aquella conversa no en va transcendir res però aquí és on el director del muntatge, Pere Solés, fa la seva aportació. Ell ha estat l'encarregat de recrear de manera ficcionada la conversa entre els dos artistes, que seran interpretats per Quim Lecina i Jordi Coromina.

Les seves reflexions o diàlegs s'acompanyaran de la veu de dues formacions, les gironines Les Anxovetes -que fan havaneres- i els barcelonins The Hanfris Quartet, especialitzats en barbershop i que estan obtenint reconeixements a nivell europeu. "La nostra funció serà la d'acompanyar el text quan s'escaigui i hem hagut d'adaptar el nostre repertori per cantar sense instruments i només recolzar-nos en la veu", ha reconegut Tona Gafarut, integrant de Les Anxovetes.

El muntatge s'ha titulat 'Pla vs Welles' i s'estrena a El Canal el 14 de maig amb la voluntat que, posteriorment, pugui girar per altres punts del país. Aquest serà un dels espectacles de pagament del festival que, majoritàriament, ofereix actuacions gratuïtes al carrer, sobretot a l'escenari principal de la plaça Independència.

Onze actuacions del 7 al 15 de maig

Els cap de cartell del festival són els americans Naturally 7, que faran a Girona l'únic concert a l'estat espanyol (dissabte 7 de maig a l'Auditori de Girona). També destaca la presència dels italians Alti & Basi, un quintet vocal format el 1994 a Milà i referent de la música a cappella al seu país. Amb el seu treball de 2015 'El vaixell dels somnis', van estar nominats a dos premis Cara a Boston (EUA), els més importants a nivell mundial dedicats a aquest estil de música.

Actuaran en un concert amb entrada lliure el 7 de maig a la plaça Independència. Pel que fa als grups internacionals, el festival també porta a Girona els holandesos The Junction, que tenen un repertori que abasta des de temes clàssics com a versions de temes actuals.

Aposta per les formacions de casa

El director del festival, Pau Marquès, ha destacat que aposten pels grups de casa i que volen que el festival sigui un lloc on es pugui visualitzar el seu talent. Així doncs, en aquesta edició hi participen -a banda de Les Anxovetes-, el Cor de la Universitat de Girona amb Girona Modern Voices, els palamosins Fusions i els bisbalencs Yes The Music!. A nivell català, també participaran al festival Cor Flumine (TortosA), The Minstrels (format a l'entorn de l'Escolania de Montserrat) o el Quartet Mèlt.

El festival també té una vessant pedagògica i per això també programa dos tallers per millorar la tècnica de la veu, la respiració o l'harmonia.

La cita compta amb la complicitat de l'Ajuntament de Girona i la Diputació de Girona. L'alcaldessa, Marta Madrenas, ha recordat que volen que la ciutat no només sigui exhibidora de cultura sinó que converteixi aquest sector en "veritable motor econòmic". En aquest sentit, ha recordat que un estudi del 2015 fixava l'impacte econòmic dels festivals A Cappella, Mapping i Strenes en més d'1,3 MEUR.

Per la seva banda, el diputat Albert Piñeira ha assenyalat que el festival destaca per la seva "originalitat i qualitat", pel suport a les formacions de casa, per la seva vessant pedagògica i per la capacitat de teixir complicitats amb altres institucions culturals, com ha estat el cas de la coproducció amb El Canal. A Cappella té un pressupost de 66.000 euros, uns 10.000 euros més que l'edició anterior.