Juan José Millás considera «demolidor» la presència de persones representatives de l'àmbit cultural en els papers de Panamà donats a conèixer i que demostrarien operacions opaques per eludir el pagament d'impostos. Entre els noms publicats hi ha el de Mario Vargas Llosa, que hauria estat accionista d'una societat offshore (extraterritorial) radicada a les Illes Verges Britàniques. «És molt important que un escriptor o un director de cinema..., algú que representa alguna cosa en la vida publica, i com més representa major és la seva responsabilitat, no faci coses que no pot fer, sobretot quan van en contra del que està dient tota l'estona», va dir ahir Millás en una trobada amb periodistes per presentar la seva nova novel·la, Desde la sombra (Seix Barral).

Precisament, Millás és un dels destacats escritors que participaran al MOT Festival de Literatura Girona-Olot, que aquest any té com a tema les «vides escrites».

A partir d'avui i fins al 16 d'abril, les dues ciutats tindran com a protagonista la literatura, amb converses, lectures dramatitzades i teatre, amb l'objectiu d'aproximar els escriptors als seus lectors.

La comissària de l'esdeveniment, Mita Casacuberta, va presentar ahir el festival, que en la primera jornada, avui a la tarda, tindrà l'escriptora belga Amélie Nothomb, que amb Casacuberta parlarà a Girona sobre les relacions entre vida i literatura, mentre que Jordi Puntí i Albert Forns aprofundiran en els seus projectes d'escriure dues vides «perfectament documentades». Puntí està immers en un llibre sobre la peripècia del músic Xavier Cugat.

De la seva banda, demà, l'irlandès John Banville se centrarà en les «vides rebels» en la conversa que mantindrà amb la seva traductora al castellà, la madrilenya Nuria Barrios, i Gonçalo M. Tavares tractarà sobre les vides falses amb l'escriptor gallec Juan Tallón.

En aquesta edició també hi haurà un espai per a les «vides dibuixades», en una taula que ?reunirà Lluís Juste de Nin, Toni Benages i Sebastià Roig.

Millás participarà el dia 15 a Olot a l'apartat «Escriure maquis», una conversa Monika Zgustová sobre «dones silencioses».

La programació completa del festival es pot consultar a www.festivalmot.cat.