El procés creatiu, de recerca de documentació o construcció dels personatges han estat els temes que han centrat la primera conversa de la tercera edició del festival MOT, el festival de literatura de Girona i Olot que enguany gira entorn el tema ´Escriure vides. Vides escrites´. Més d´un centenar de persones s´han reunit a l´auditori de la biblioteca Carles Rahola de Girona en la inauguració d´aquest certamen que s´allargarà fins el proper 16 d´abril i que permetrà que el públic pugui conèixer de ben a prop una trentena d´autors a través de diversos diàlegs que es faran a la capital gironina i garrotxina. El festival ha arrencat amb la xerrada entre Jordi Puntí i Albert Forns i, posteriorment, ha estat el torn d´altres dos grans escriptors com Amélie Nothomb i Vicenç Pagès. "A Girona ens agrada reivindicar i exercir el rol de capitalitat de la cultura i les lletres", ha explicat l´alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, que ha agraït el treball conjunt del consistori d´Olot i de totes les entitats i institucions que col·laboren per fer realitat aquest festival.

Jordi Puntí i Albert Forns, dos escriptors que actualment estan preparant les seves properes obres, han estat els encarregats d´inaugurar el 3er festival MOT aquest dijous a la biblioteca Carles Rahola de Girona. La conversa que han mantingut entre ells i, posteriorment amb el públic, ha estat la primera xerrada del conjunt de diàlegs que mantindran més de 30 autors durant els propers dies. A part de les converses centrals, els dissabtes al matí hi haurà els Ver-MOT, una combinació de conversa i lectura sobres les vides escrites de Picasso amb Toni Orensanz, David Cirici, Antonio Garriga Vela i Josep Pastells o sobre els escriptors que han volgut narrar la vida de Jacint Verdaguer. La programació també contempla altres propostes paral·leles com les conferències literàries al menjador de la Casa Masó, propostes escèniques com l´espectacle de David Planas i Meritxell Yanes anomenat ´Ventura´ o un concert de Quico Pi de la Serra.

Aquest dijous, Puntí i Forns han divagat i reflexionat sobre el procés creatiu, els mètodes de recerca o documentació que han utilitzat anteriorment i que estan aplicant en la construcció de les seves noves novel·les. També han explicitat les dificultats amb les quals s´han topat durant els processos creatius o de quina manera han afrontat el procés de construcció dels personatges de les seves noves obres. Unes temàtiques que han despertat l´interès de més de 100 persones que s´han reunit a la capital gironina per seguir la xerrada i que, al final, han pogut parlar i preguntar directament totes les qüestions i curiositats que han volgut als dos escriptors.

"La vida forma part inherent de la literatura, els escriptors extreuen de les seves memòries i vivències aspectes que els ajuden a crear els personatges", ha reflexionat la comissària del festival, Teia Casacuberta que amb aquestes paraules ha inaugurat el certamen gironí. Per la seva banda, el regidor de Cultura d´Olot, Josep Berga, i l´alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, que han destacat el treball conjunt que s´ha portat a terme per consolidar la programació d´aquest festival que ja s´ha convertit en un referent en l´àmbit de la literatura. "Sumar esforços sempre és un encert i dóna garanties d´èxit. Sens dubte aquesta complicitat és un dels punts forts d´aquest festival", ha assenyalat la batlle. En aquest sentit, Madrenas ha destacat que li "agrada" que Girona tingui el rol i exerceixi com a capital de la cultura i de les lletres a les comarques gironines. "Potser dir que és la capital de tot Catalunya seria massa", ha comentat tot rient.

Durant la xerrada Puntí ha detallat el procés de recerca de documentació fiable que va tenir que realitzar per poder consolidar-se una imatge o, si més no, un concepte de Xavier Cugat, el personatge entorn el qual gira tota la seva nova novel·la. Per la seva banda, Forns, ha explicat que la nova obra en la qual està treballant va sorgir després de trobar 13 llibretes que conformaven el diari d´un home durant 20 anys de vida. "M´ho vaig haver de quedar, si més no perquè sé perfectament l´esforç que suposa escriure durant 20 anys", ha detallat. A partir d´aquí, els dos escriptors han explicat quins camins van decidir prendre a l´hora d´enfocar el seu punt de vista. "En el meu cas, l´home amb els dietaris és molt metòdic i m´ha costat mirar de trobar una literarietat", ha admès Forns.

Posteriorment, ha estat el torn d´Amélie Nothomb que ha mantingut un diàleg amb la comissària del festival. En concret, Girona és la seu del festival durant aquest primer cap de setmana, en què entre divendres i dissabte una vintena d´autors més conversaran entre ells com Sebastià Roig, Juste de Nin o Toni Benages. Fins al 16 d´abril, el festival té previst acollir grans figures de les lletres com John Banville, Núria Barrios o Javier Cercas i Maria Barbal, dos autors que curiosament han escrit obres sobre Enric Marco.

A partir de dijous dia 14 d´abril, el certamen literari es traslladarà a la sala La Carbonera d´Olot. En total, s´ha programat l´assistència d´autors com Luis Landero, Vicenç Villatoro, Antonio Garriga Vela, Juan José Millás, Monika Zgustová, David Foenkinos, Carlos Fonseca, Gonçalo M. Tavares, Alicia Giménez Bartlett, Najat El Hachmi, Imma Monsó, Juan Tallón, Jordi Puntí o Juan Antonio Masoliver Ródenas, entre altres.