La Sindicatura denuncia que la UdG va contractar 100 professors sense concurs

El vicerector Jordi Ribot admet «mancances» però diu que són de l'anterior equip de govern i estan en via de solució

11.04.2016 | 07:03
La Facultat de Lletres durant una jornada de portes obertes.

La Sindicatura de Comptes ha detectat que la Universitat de Girona (UdG) va contractar durant el 2013 un total de 100 professors de forma directa quan, segons la llei, estava obligada a convocar un concurs públic.
És una de les diverses «irregularitats» que es desprèn de l'informe de la Sindicatura que analitza les despeses de personal que la universitat va fer durant l'exercici 2013.
El vicerector de Personal Docent i Investigador de la UdG, Jordi Ribot, va admetre ahir les «mancances» però recorda que corresponen a l'anterior equip de govern perquè l'actual rector va assumir el càrrec el desembre del 2013.
Segons Ribot, totes les irregularitats detectades estan o bé solucionades o en vies de ser-ho i atribueix la contractació directa de professorat a la necessitat de cobrir vacants de forma urgent, sense temps per a un procés de concurs públic.
Segons l'informe de la Sindicatura de Comptes, la UdG va destinar un total de 62,87 milions a despeses de personal, cosa que representa un 72% del pressupost global de la universitat, que el 2013 va ser de 81,1 milions.
La Sindicatura de Comptes va detectar un seguit d'«irregularitats» en aquestes despeses com ara la contractació de professors sense convocar un concurs públic o l'utilització de la figura del professor visitant per suplir «limitacions pressupostàries o de contractació» i no per dur a la universitat investigadors o professors de prestigi d'altres universitats, tal com fixa la Llei Orgànica d'Universitats (LOU).
Segons la Sindicatura, la universitat va contractar 100 professors de forma directa, obviant el concurs exigit per llei. En concret, són 89 professors associats, 9 professors agregats interins i 2 professors titulars interins.
Pel que fa a la contractació de professors a dit, Jordi Ribot admet que sovint és un problema de programació, s'acaba amb el temps tan just que no hi ha temps de convocar un concurs que pot trigar dos mesos i garantir que el professor començarà a treballar el dia 15 de setembre», va explicar.
Per això, detalla que l'equip de rectorat actual es fixa com a objectiu avançar dos mesos la programació per al curs següent per evitar que això continuï passant.
A més, el vicerector també al·lega que dels 100 professors que detecta la Sindicatura, 11 són en places d'interinatge prèvies a la convocatòria de concurs públic i, per tant, són per cobrir una vacant mentre no es pugui convocar i resoldre l'adjudicació pública.
Una altra irregularitat detectada per la Sindicatura és l'ús desvirtuat de la figura del professor visitant. L'informe recull que, segons la LOU, serveix per contractar professors o investigadors de reconegut prestigi d'altres universitat o centres de recerca però a la UdG es va fer servir «en substitució d'altres per limitacions pressupostàries o de contractació de personal».
Ribot explica que durant els anys de crisi s'havia fet servir aquesta figura per retenir talent i mantenir a la universitat professors que acabaven contracte.
«Ja no utilitzem aquesta figura i dels 42 que hi havia el 2013 en romanen 15, dels quals tres a temps parcial», va explicar.
La Sindicatura també revela que la UdG va abonar indemnitzacions a professors associats en el moment en què acabaven el seu contracte.

Indemnització qüestionada
«D'acord amb la normativa que els és aplicable, aquests professors no tenen dret a indemnització quan expira el temps convingut del contracte», exposa la Sindicatura.
La universitat reconeix el pagament d'algunes indemnitzacions però ressalta que es van abonar abans que existís una sentència judicial ferma que avalava que no s'havia de pagar.
«La Sindicatura considera que la UdG hauria d'haver esperat les resolucions del Jutjat Social», apunta l'informe.
El vicerector de Personal Docent i Investigador assegura que totes les mancances detectades estan o bé solucionades o en vies d'estar-ho. Per exemple, la creació d'una relació de llocs de treball per al personal docent. «En el darrer Claustre es va aprovar la plantilla de personal docent, estem en vies de solucionar-ho», conclou.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

L'Any Pedrolo inclou la reedició de «La terra prohibida»

La commemoració del centenari del naixement de l'escriptor arrenca amb una obra inèdita

Joan Pera actuarà al cicle de teatre de les Planes d´Hostoles

El febrer arribarà la companyia tarragonina Teatr'era, que presentarà "El florido pensil"

L´Estat impedeix que la Generalitat recorri el trasllat a l´Aragó de les obres de Sixena

L´Estat impedeix que la Generalitat recorri el trasllat a l´Aragó de les obres de Sixena

El Museu de Lleida presenta recurs contra la providència del jutge d'Osca que requereix els béns

Jonas Kaufmann, Plácido Domingo i Ermonela Jaho, primers noms de Peralada

Jonas Kaufmann, Plácido Domingo i Ermonela Jaho, primers noms de Peralada

El festival avança dos dels grans espectacles de l'estiu de 2018: un concert amb l'Orquestra...

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema